De Dansjury heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de Zwanen 2013, de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).

Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn Midnight rising van Club Guy & Roni, Domestica van Dansgroep Amsterdam en WArd/waRD, Overture van Het Nationale Ballet en 4 Seasons van Samir Calixto/Korzo Producties. Voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ komen Dunja Jojic, Medhi Walerski en Francesco Curci in aanmerking. De Zwanen worden zondag 6 oktober uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen te Maastricht.

Midnight rising is een choreografie van Guy Weisman en Roni Haver en volgens de jury ‘Een explosieve en dynamische voorstelling waarin muziek en dans naadloos in elkaar overvloeien en elkaar versterken.’ Domestica is een choreografie van Ann van den Broek en Krisztina de Châtel en volgens de jury ‘het bijzondere resultaat van een samensmelting van twee generaties choreografen met ieder een uitgesproken handschrift.’ Overture is een choreografie van David Dawson wordt door de jury ‘Lyrisch, hypnotiserend, maar met een stevig fundament’ gevonden. Over 4 Seasons, een choreografie van Samir Calixto, zegt de jury dat het ‘Een gewaagde keuze [is], maar zeer geslaagd. De danstechniek en expressieve lichaamstaal zijn hier helemaal in balans.’

In de categorie ‘meest indrukwekkende dansprestaties’ is Dunja Jojic genomineerd voor haar rol in Midnight rising, Medhi Walerski voor zijn rol in Programma V : ‘School of thought’ van het Nederlands Dans Theater I, en Francesco Curci voor zijn rol in How long is now van Conny Janssen Danst.

De VSCD-dansjury en de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen vormen samen de danscommissie en zijn verantwoordelijk voor de jurering van de Zwanen en de kernprogrammering van de Nederlandse Dansdagen. De danscommissie 2013 bestaat uit juryvoorzitter Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans ), programmavoorzitter Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep DOX), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Simon de Mowbray (dansdocent Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Liesbeth Wildschut (lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Nada Mounzer (redacteur NTR).

Festival de Nederlandse Dansdagen beleeft dit jaar haar zestiende editie. Op 4, 5 en 6 oktober presenteert het festival in Maastricht de meest belangrijke ontwikkelingen in de Nederlandse dans. Op zondag 6 oktober vindt de uitreiking van de Zwanen 2013 plaats.

Foto Domestica: Robert Benschop