Igor Podsiadly, Marne van Opstal en Uri Eugenio zijn genomineerd voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie. De nominaties voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie zijn de voorstellingen O o o o o o van Giulio D’Anna, Blind spot van Scapino Ballet Rotterdam, Shirokuro van Nbprojects en Romance van Het Nationale Ballet.

De Zwanen zijn de belangrijkste Nederlandse dansprijzen en worden uitgereikt tijdens de live NTR-uitzending van de Nederlandse Dansdagen op 5 oktober in Maastricht. 

Opvallend is dat de kanshebbers voor meest indrukwekkende dansprestatie dit jaar enkel mannen zijn. Igor Podsiadly is genomineerd voor zijn rol in Naked lunch
 van Club Guy & Roni. De jury noemt hem ‘zowel gevaarlijk als vertederend. In deze voorstelling overtreft hij zichzelf.’

Marne van Opstal is genomineerd voor zijn rol in Uprising in An evening with Hofesh Shechter van het Nederlands Dans Theater. Volgens de jury ‘toont hij in zijn dans grote noodzaak tot bewegen en weet hij het idioom van diverse choreografen een eigen lading mee te geven.’

Uri Eugenio is genomineerd voor zijn rol in Smell of bliss van LeineRoebana. De jury: ‘Eugenio heeft zich de bewegingstaal van LeineRoebana volledig eigen gemaakt en hij brengt deze taal met aangename luchtigheid en kracht over het voetlicht.’

De dansproductie O o o o o o van Giulio D’Anna noemt de jury ‘een hoopvolle en ontroerende voorstelling die ontwapenend onvolmaakt, kwetsbaar en tegelijkertijd licht en grappig is.’ Blind spot van Scapino Ballet Rotterdam, een choreografie van Felix Landerer, maakt onderdeel uit van het programma The great bean. ‘Een intrigerend mooie voorstelling die een pure fysieke sensatie teweeg brengt door primaire lichaamsacties als vallen, duwen en opstaan,’ volgens de jury.

Nicole Beutler maakte Shirokuro bij haar gezelschap nbprojects. De jury noemt het ‘een monumentaal stuk.’ Romance van Het Nationale Ballet maakt onderdeel uit van het programma Dutch doubles en is een choreografie van Ton Simons.
Volgens de jury blinkt de voorstelling uit ‘in een eenvoud die de hand van een meester verraadt’.

De VSCD Dansjury 2014, tevens de redactie van Festival de Nederlandse Dansdagen, bestaat uit voorzitter Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider DOX), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Liesbeth Wildschut (lecturer Theatre and Dance Studies, Universiteit Utrecht) en Nada Mounzer (redacteur NTR).

(Shirokuro – Nbprojects, foto: Anja Beutler)