De VSCD-dansjury en de programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen zullen met ingang van dit seizoen worden samengevoegd. Door dezelfde commissie verantwoordelijk te stellen voor zowel de nominaties van de prijzen als de programmering van het festival, is het mogelijk een jaarlijks ijkpunt te creëren waarop publiek en professionals in een keer een overzicht krijgen van de Nederlandse dans.

Het festival en de nominaties voor de Zwanen (de VSCD-dansprijzen) brengen jaarlijks de meest belangwekkende ontwikkelingen, prestaties en producties in de Nederlandse danswereld onder de aandacht. De nieuwe commissie wordt eind september bekendgemaakt. De criteria voor de programmering en jurering blijven ongewijzigd.

De NTR, mediapartner van de Nederlandse Dansdagen, zal de komende jaren de bekendmaking van de winnaars van de Zwanen direct op televisie uitzenden. De uitreiking vindt dit jaar plaats op 6 oktober op Het feest van de Nederlandse dans tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

Genomineerd voor de Zwaan meest indrukwekkende dansproductie zijn Garbo laughs van Marco Goecke, Mono van Itamar Serussi en Rocco van Emio Greco en Pieter C. Scholten. Christian Guerematchi, Matthew Golding, Myrthe van Opstal en Genevieve Osborne komen in aanmerking voor de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie.

In 2013 valt de landelijke subsidie voor de Nederlandse Dansdagen weg. De provincie Limburg en de stad Maastricht hebben aangegeven het festival te blijven steunen.

(Mono Station Zuid, foto Rob Hogeslag)