Op woensdag 9 augustus is Arlette van Boven op tachtigjarige leeftijd overleden in Den Haag. Van Boven was lange tijd verbonden aan het Nederlands Dans Theater, eerst als danseres bij NDT 1 en later als artistiek leider van NDT 2.

Arlette van Boven (Antwerpen, 1942) werd opgeleid door de Vlaamse danseres en choreograaf Jeanne Brabants, en volgde onder meer les in Brussel, Parijs en Londen. In 1958 begon haar professionele danscarrière bij De Vlaamse Opera. Vervolgens danste ze achtereenvolgens bij Ballet du XXe Siècle (van 1961-1965), Ballet for All (van 1965-1967) en Western Theatre Ballet (van 1967-1969).

In 1969 verbond ze zich aan het NDT, waar ze twaalf jaar lang als danseres werkte. In 1981 maakte ze de overstap naar artistiek leider van de juniorafdeling van het gezelschap: de Springplank. Onder haar leiding veranderde de groep tweemaal van naam – van NDT Junioren naar het huidige NDT 2 – en profileerde zich steeds meer als zelfstandig opererend gezelschap met een eigen repertoire, structuur, visie en (internationale) bekendheid. In 1990 droeg ze de artistieke leiding van NDT 2 over aan Gerald Tibbs. Van Boven was ook enkele jaren coördinator van NDT 3 en werkte regelmatig als internationaal docent en coach.

Arlette van Boven werd voor haar verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving in 2001 de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds ’79.


foto
Ineke Oostveen/ANP