Danser Gérard Lemaître is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Nederlands Dans Theater (NDT) uit Den Haag, het gezelschap waarbij hij het grootste deel van zijn carrière heeft gedanst.

Lemaître (Parijs, 1936) begon op zijn elfde met dansen. In 1960 kwam hij met zijn geliefde Hans van Manen mee naar Nederland, om deel uit te gaan maken van de nieuwe Haagse dansgroep het Nederlands Dans Theater. Daar zouden ze – vaak samen – furore maken, en een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en bloei van de theaterdans in Nederland.

Na 22 jaar werd Lemaître te oud voor het NDT en ging hij onder meer als balletmeester van het Scapino Ballet Rotterdam en het Ballet de l’Opéra van Lyon werken. Begin jaren negentig initieerde en danste hij bij het nieuwe seniorgezelschap van het Nederlands Dans Theater: NDT 3. Het aparte gezelschap voor oudere dansers boven de veertig was een unicum in de wereld. ‘Wij zijn een specialiteit en absoluut geen curiositeit’, zei Lemaître bij de oprichting in NRC Handelsblad. ‘Natuurlijk, we zijn niet meer zo soepel en flexibel als de jongere generatie, de motor is een beetje oud, maar wat wij hebben is levenservaring, of noem het uitstraling.’  Hij bleef zelf tot zijn 65ste bij NDT 3 dansen.

Koningin Beatrix benoemde Lemaître in 1982 tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Foto Gérard Lemaître in Carmina Burana (1962): Antony Crickmay