Corrie van Gorp is op 78-jarige leeftijd overleden. De danseres en comédienne stierf zondag in haar slaap. Haar bekendste typetje was ‘Mevrouw De Bok’, aan de zijde van André van Duin.

De Rotterdamse Corrie van Gorp (1942) begon haar loopbaan eind jaren vijftig als klassiek danseres. Ze danste onder meer bij het Amsterdams Ballet van artistiek leider Mascha ter Weeme en bij opvolger Het Nationale Ballet, onder leiding van Sonia Gaskell, en bij verscheidene ensembles voor televisie.

In 1969 deed ze mee in Wim Sonnevelds De kleine parade, een musical waarin ook Leen Jongewaard, Barrie Stevens, Els Ingeborg Smits en Joost Prinsen meespeelden. Daarna vroeg Sonneveld haar mee te werken aan enkele van zijn cabaretprogramma’s, samen met Willem Nijholt.

Vanaf 1974 was Van Gorp te zien in de revues van André van Duin. Naast Frans van Dusschoten bleef zij jarenlang een bekend gezicht in Van Duins gezelschap, zowel in zijn theater- als televisieshows.

Een van de bekendste typetjes dat zij samen met Van Duin vertolkte was Mevrouw De Bok, waarmee ze in 2009 nog een televisie-comeback maakte in de wekelijkse Dik Voormekaar Show. Het originele kostuum van de Mevrouw kreeg in juni 2018 een plek in de foyer van het oude Luxortheater. Bij de onthulling bedankte Van Duin haar ‘voor de vele mooie jaren waarin ze zoveel samen beleefd en gelachen hebben’. Hij verexcuseerde zich voor het feit dat hij ‘zo met haar heeft gegooid’ op het podium, en overhandigde haar de sleutel van de vitrinekast, ‘om te voorkomen dat je heimwee krijgt als je het nog eens wilt aantrekken’. In een videoboodschap roemde Joop van den Ende, die vele shows van Van Gorp produceerde, haar om het feit dat zij de enige artiest is die met alleen maar een hoedje en een jas en een rode neus een vrouw werd waar iedere Nederlander meteen van hield.

Solo maakte Van Gorp in 1978 haar eerste langspeelplaat, met teksten van Tol Hansse en muziek van Clous van Mechelen. Op haar naam kwamen ook meerdere carnavalskrakers zoals ‘Jodelahiti jodelahita’, ‘Me soezafoon’, ‘Zo slank zijn als je dochter”, ‘Alie van de Wegenwacht’ en ‘Oh Karel’.

Foto’s: Wim Sonneveld, Corrie van Gorp en Willem Nijholt. Foto: Jutka Rona. Collectie Theater Instituut Nederland