De Amerikaanse danseres en choreograaf Trisha Brown is op 18 maart in Texas overleden. Dat maakte haar gezelschap de Trisha Brown Dance Company vandaag op haar website bekend. Brown was in de jaren zestig een van de pioniers van de postmoderne dans.

Trisha Brown (Aberdeen, Washington, 1936) was in 1962 een van de oprichters van de experimentele dansgroep, de Judson Dance Theatre in New York. Zij werkte daar onder meer met dansers en choreografen als Twyla Tharp, Lucinda Childs, Steve Paxton en Yvonne Rainer. In 1970 richtte ze haar eigen gezelschap op, de Trisha Brown Dance Company die al snel toonaangevend was voor de hedendaagse dans.

Bij Trisha Brown ligt het meest intense drama in de spaarzame, strakke regie en choreografie. Ze was anti-expressionistisch. Met herhaling en alledaagse bewegingen benadrukte ze het gewone. Haar vroegste balletten waren vaak gesitueerd op platte daken of op andere plekken van gebouwen.

Het experimentele werk van Brown doorliep verschillende fasen. Zo werkte ze in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nauw samen met plastische kunstenaars zoals Donald Judd en Robert Rauschenberg en begon ze halverwege de jaren negentig aan een muziekcyclus. Later ontwikkelde ze zich tot operaregisseur.

Brown was al sinds 2011 ziek. Ze is 80 jaar geworden.