Regisseur Char Li Chung en schrijver en journalist Pete Wu hebben dinsdag in Internationaal Theater Amsterdam De Winq Culture Award ontvangen. De Winq Diversity Awards worden jaarlijks uitgereikt aan mensen en initiatieven die een positieve impact hebben op de zichtbaarheid en acceptatie van de lhbtq-gemeenschap. Chung en Wu kregen de onderscheiding  voor het boek en de gelijknamige theatervoorstelling De Bananengeneratie bij Theater Oostpool.

Met De Bananengeneratie zetten Chung en Wu (queer) Oost-Aziatische Nederlanders in de spotlights. In het boek toont Wu verschillende verhalen van deze weinig belichtte gemeenschap. Ook zijn eigen verhaal komt voor in het boek. Daarin vertelt hij hoe het was om op te groeien in het ‘enige’ Chinese gezin in het dorp en uit de kast te komen bij zijn Chinese moeder. Het boek werd een bestseller en ook de theatervoorstelling boekte veel succes. De voorstelling ging in 2022 in première en zal vanaf 29 augustus 2023 opnieuw in de theaters te zien zijn.

Naast Char Li Chung en Pete Wu mochten televisiemaker Raven van Dorst, presentator en cabaretier Arjen Lubach, influencers Lotte van Eijk en Deen Groothuizen, schrijver en activist Alejandra Ortiz en activist Gracie Brendah Nanyunja een award in ontvangst nemen.

Foto: Emma Pot