Vlaming Lukas Lelie heeft op 1 februari de Culture Comedy Award gewonnen. Hij liet daarmee Kasper van der Laan (Nederland) en Nathan Hallemans (België) achter zich. De prijs werd voor de elfde keer uitgereikt aan een Nederlands of Belgisch stand-up comedytalent in het Parktheater in Eindhoven.

De jury noemde Lelie een ‘rasechte stand-up comedian’ en was erg te spreken over zijn goede timing. Behalve voorzitter Marcel Haug, boeker van The Comedy Factory en het International Rotterdam Comedy Festival, bestond de jury uit Maaike Taris, zendercoördinator van de VARA/HumorTV en Sven de Leijer, een Vlaamse televisiebekendheid en MC van de Humo’s Comedy Cup.

De prijs, een coachingsbudget ter waarde van duizend euro, is een initiatief van Stichting Culture Comedy in samenwerking met het Parktheater in Eindhoven en Tiemersma en Van Bokhorst Theaterproducties. Vanaf 8 februari starten de drie finalisten een tournee langs Nederlandse en Belgische theaters.

De finalisten zijn aangedragen door leden van een selectiecommissie die werden gevraagd ieder een artiest te kiezen die klaar is om de stap naar een professionele carrière te maken. De commissie bestond dit jaar uit de Nederlanders Wilko Terwijn (Badaboom), Leon van der Zanden (Comedy Academy Eindhoven) en Jeroen Pater (Comedy Huis Utrecht en Utrecht Comedy Festival) en de Vlamingen Fokke van der Meulen (Pretpraters/Café The Joker) en Bas Birker (Comedy Academy).

De prijs bleek voor eerdere winnaars een goed begin van hun carrière als stand-up comedian. Zo wonnen oud-finalisten Samba Schutte en Omar Ahaddaf het Leids Cabaret Festival en speelde Martijn Koning verschillende keren in De Wereld Draait Door. Velen zijn bovendien opgenomen in Comedytrain, het gezelschap voor stand-up comedians van Raoul Heertje.

Foto: Jan Boeve