De Nederlandse regisseur Celine Daemen heeft op het Filmfestival van Venetië de ‘Venice Immersive Grand Prize’ gewonnen. Ze ontving de onderscheiding voor haar virtualreality-opera Songs for a Passerby.

De ‘Venice Immersive Jury’ zag in totaal 28 genomineerde projecten. Daemens Songs for a Passerby bleek favoriet voor de Grand Prize. Daarnaast ging er ook een ‘Venice Immersive Special Jury Prize’ naar de korte animatiefilm Flow van Nederlander Adriaan Lokman.

Songs for a Passerby is een productie van Silbersee, in coproductie met het Muziekgebouw aan ‘t IJ, Via Zuid en Studio Nergens. ‘Toeschouwers’ lopen met een VR-bril door een muzikaal droomlandschap en passeren verschillende scènes: een stervend paard, een koor van prevelende mensen, twee spelende honden. Ook komen ze een 3D-spiegelbeeld van zichzelf tegen.

Vorig jaar maakte Daemen – eveneens in samenwerking met Silbersee – de VR-opera Eurydice, een afdaling in oneindigheid die op het Internationaal Filmfestival van Genève de ‘Reflet d’Or’ voor ‘best immersive work’ won. De ‘Venice Immersive Grand Prize’ is daarmee de tweede grote prijs die Daemen in de wacht sleept in haar jonge carrière; ze studeerde slechts vijf jaar geleden af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht.

Daemen combineert in haar producties elementen uit verschillende disciplines, waaronder theater, beeldende kunst en technologie. Ze omschrijft zichzelf als een ‘regisseur van transdisciplinaire kunst’.

Songs for a Passerby is vanaf 21 september te zien in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam.

Foto: Jacopo Salvi