Cabaretier Paul van Vliet is gisterenavond overleden. Van Vliet was vooral bekend door zijn talrijke solovoorstellingen die hij sinds de jaren zeventig maakte en waarmee hij tot na zijn tachtigste in de theaters stond. Van Vliet overleed na een kort ziekbed op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag.

Paul van Vliet (1935) richtte in 1964, nadat hij een jaar eerder de studie rechten afrondde aan de Rijksuniversiteit van Leiden, samen met zijn vrouw Liselore Gerritsen, Ferd Hugas en pianist Rob van Kreeveld het Haagse theater PePijn en de cabaretgroep PePijn op, waarmee hij tot 1970 voorstellingen maakte. Tot aan de fusie met Diligentia in 2001 bleef Theater PePijn onder toezicht en beheer van Van Vliet.

In 1970 bracht Van Vliet met Een avond aan zee in het Kurhaus in Den Haag zijn eerste soloprogramma, waarna er nog vele volgden. Naast zijn werk als cabaretier, was hij ook als onder meer zanger, auteur, regisseur en vertaler actief. Met enkele Engelstalige programma’s boekte hij bovendien succes buiten de landsgrenzen. Tussen 2012 en 2018 stond hij elke zondagmiddag in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met zijn laatste one-man-show Alleen op zondag. In 2021 kwam zijn autobiografische verhalenbundel Heimwee naar morgen uit. Paul van Vliet stond in totaal ruim zestig jaar op de planken.

Van Vliet werd uitgeroepen tot ereburger van de stad Den Haag en is geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij was daarnaast bekend als ambassadeur van kinderrechtenorganisatie Unicef.

Zijn familie laat weten ‘intens verdrietig maar vooral trots’ te zijn, melden diverse media. ‘Hij laat met zijn teksten, muziek en komische types een schat aan verhalen en liedjes na die getuigen van een vol leven en een prachtige theatercarrière. Onze lieve Paul, levenslustig, krachtig en vol ideeën tot het eind. We gaan hem missen.’

Foto Alleen op zondag: Roy Beusker