Cabaretier en regisseur Fred Florusse is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat maakte Het Parool vandaag bekend. Florusse maakte deel uit van Don Quishocking, een van de meest toonaangevende theatergroepen van de jaren ’70. Hij was al enige tijd ziek. 

Cabaretgroep Don Quishocking ontstond in 1967 uit de fusie tussen het Amsterdams Helios-cabaret van George en Anke Groot en Jacques Kloters, en een Eindhovens gezelschap met Pieter van Empelen en Fred Florusse. Een jaar later won het vijftal Cameretten, waar Neerlands Hoop dat jaar overigens niet verder kwam dan een vijfde plek.

Volgens de festivaljury, onder leiding van cabarethistoricus Wim Ibo, toonde Don Quishocking ‘een goed evenwicht tussen fantasie, vorm en overdracht. De groep gaf blijk van liefde voor het cabaret, zich uitend in een uitstekende verzorging van detail zowel muzikaal als in tekstbehandeling. Uit de keuze van onderwerpen en de behandeling daarvan bleek bovendien duidelijk een engagement met deze tijd’.

Samen met Kabaret Ivo de Wijs en Neerlands Hoop, ging Don Quishocking het Nederlandse cabaret van de jaren zeventig domineren. Er kwamen tientallen nummers uit, zoals ‘De oude school‘, waarvoor de groep de Louis Davidsprijs ontving, en ‘Opa’s honderdste verjaardag’. Florusse (Vlissingen, 1938) ontpopte zich vooral als de acteur van het gezelschap én nam de zakelijke taken op zich. Hij had ooit boekhouden, moderne bedrijfsadministratie en economie gestudeerd en zelfs enige tijd op een accountantskantoor en als bedrijfseconoom bij Philips gewerkt.

Na de bekering van Anke en George Groot tot de Bhagwan-beweging en groeiende interne spanningen, viel de groep begin jaren ’80 uit elkaar. Hun onderlinge vetes werden het thema van het voorlopige afscheidsprogramma Wij zijn volstrekt in de war (1981). Al namen de leden nooit écht afscheid van elkaar. De groep kwam nog meermaals samen, onder meer in 2007 om het veertigjarig jubileum van de groep te vieren en in 2012 op het Kleinkunstgala.

Los van het cabaretgezelschap speelde Florusse in revues en musicals, zoals Oh Johnny over het leven van zanger Johnny Jordaan. Verder regisseerde hij collega’s, waaronder Joke Bruijs, Karin Bloemen en Paul de Leeuw. Hij was ook meermaals betrokken bij de hommageprogramma’s van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Buiten het theater presenteerde Florusse in de jaren ’80 het Schooltv-weekjournaal, samen met Jantine de Jonge. Ook stond hij aan de wieg van de VARA-radioprogramma’s In de Rooie Haan en de opvolger Spijkers met Koppen.

Florusse bleef tot het laatst actief. In 2016 schreef en regisseerde hij samen met Karel de Rooij Buziau. Een revue vol variéte, humor en show!. In mei regisseerde hij nog de voorstelling Door de nacht klinkt een lied voor Theater na de Dam, over het levensbelang van entertainment in tijden van oorlog. De cabaretier overleed gisterenmiddag in het bijzijn van zijn Don Quishocking-vrienden Klöters en Groot.

Foto: Don Quishocking in 2006, met Peter van Empelen, Fred Florusse, Jacques Kloters, George Groot en Joke Bruys als opvolger van Anke Groot. ANP/KIPPA