Brandon O’Dell wordt vanaf 1 maart 2024 de directeur-bestuurder van Opleiding, Omscholing en Ontwikkelingsfonds Podiumkunsten Nederland, de gefuseerde uitvoeringsorganisatie van de Omscholingsregeling Dansers en het Sociaal Fonds Podiumkunsten. Hij volgt Paul Bronkhorst op, die na 40 jaar een stap opzij doet in verband met zijn naderende pensioen.

O’Dell werd in 2019 directeur van het Amsterdam Dinner Foundation, dat zich als grootste benefiet galadiner van Nederland al ruim 31 jaar sterk maakt om aids de wereld uit helpen. Daarvoor deed hij dat bij het Joep Lange Instituut en de Amsterdam Intstitute for Global Health and Development.

Sinds 1 januari 2024 is de Omscholingsregeling Dansers en het Sociaal Fonds Podiumkunsten gefuseerd. De grootste verandering betreft de governancestructuur van de uitvoeringsorganisatie. De beide regelingen blijven in de huidige vorm en onafhankelijk van elkaar voortbestaan. De statutaire naam van de nieuwe organisatie: Stichting Opleiding, Omscholing en Ontwikkeling Podiumkunsten.

Bronkhorst ziet de fusie als een goed moment om zich met andere zaken bezig te gaan houden. In de afgelopen 38 jaar was hij in verschillende functies betrokken bij de omscholingsregeling voor dansers, waarvan de laatste tien jaar als directeur. ‘Met veel plezier en gepaste trots’ kijkt hij terug.

O’Dell is bekend met en bij de Omscholingsregeling. Voordat hij in 2001 naar Nederland kwam, werkte hij als danser in Washington DC en New York City. Aansluitend daarop vervolgde hij zijn carrière in Nederland en danste bij Dance Works Rotterdam en Scapino Ballet Rotterdam. In 2011 beëindigde hij zijn dansloopbaan om met steun van ODN zijn academische vaardigheden te ontwikkelen. Hij behaalde zijn Master in Business Administration (MBA) aan de Universiteit van Cambridge in 2013.

Brandon O’Dell noemt het een eer om de leiding over te nemen van deze twee regelingen. ‘Door de fusie worden beide fondsen nog sterker en innovatiever. Hierdoor kunnen wij niet alleen meer mensen in de podiumkunsten bedienen, maar ook meer mogelijkheden bieden voor omscholing en life-long learning. Uit eigen ervaring weet ik hoe ontzettend belangrijk deze steun is tijdens een (om)scholingstraject. Nederland kan trots zijn op deze twee unieke en innovatieve fondsen.’

Foto: Elske Nissen