Toneelschrijvers Marjolein Bierens, Freek Mariën en Jibbe Willems maken kans op de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015. De jaarlijkse prijs van tienduizend euro wordt toegekend aan de schrijver van de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen. De uitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Toneeltekst op het Nederlands Theater Festival op 5 september.

De Vlaams-Nederlandse jury koos voor de teksten Land van over zee – een briefwisseling (Marjolein Bierens, uitgevoerd door Theaterproductiehuis Zeelandia), Wachten en andere heldendaden (Freek Mariën, uitgevoerd door De Nietjesfabriek) en Waar het vlakke land gaat plooien (Jibbe Willems, door Toneelgroep Maastricht).

De prijs wordt dit jaar eerder uitgereikt dan voorgaande jaren, waardoor de samenstelling van de jury dit jaar grotendeels hetzelfde is als vorig jaar. De Taalunie streeft ernaar elk jaar een nieuwe jury samen te stellen.

In de jury zitten regisseur Silvia Andringa, acteur en theaterdocent Flip Filz en dramaturg Ruth Mariën, met Steven Peters als secretaris. Freek en Ruth Mariën zijn broer en zus en leiden samen het gezelschap Het Kwartier. De Taalunie benadrukt dat Ruth niet bij de stemming over de tekst van Freek betrokken is geweest.

Op de Dag van de Toneeltekst vindt tevens de uitreiking van het Theaterteksttalent Stipendium aan Anna van der Kruis plaats. Toneelschrijver Sophie Kassies spreekt op uitnodiging van De Tekstsmederij (Timen Jan Veenstra en Malou de Roy van Zuydewijn) De Staat van de Nederlandse Theatertekst uit. Na afloop is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij het toneelschrijversdiner in theatercafé De Smoeshaan.

Foto Land van over zee – Theaterproductiehuis Zeelandia: Joris-Jan Bos