Magne van den Berg heeft vandaag voor haar stuk Ik speel geen Medea de Taalunie Toneelschrijfprijs 2016 gekregen. ‘Ik speel geen Medea is een rijke en veelzijdige tekst die ook bij herlezing blijft overdonderen’, vindt de jury. De prijs bedraagt € 10.000.

De Taalunie Toneelschrijfprijs is de prijs voor de meest belangwekkende theatertekst van het afgelopen seizoen. De jury koos de winnende tekst van Magne van den Berg uit 49 inzendingen. De uitreiking van de prijs vond plaats in deSingel in Antwerpen tijdens het jaarlijkse TheaterFestival.

Magne van den Berg (Enschede, 1967) studeerde aan de Mimeopleiding in Amsterdam en maakt sindsdien haar eigen voorstellingen. Haar eerste teksten regisseerde ze zelf, latere teksten zijn geregisseerd door anderen. In 2008 won ze de allerlaatste H.G. Van der Viesprijs voor het stuk De lange nasleep van een korte mededeling. De tekst Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 en is vertaald in het Duits.

In Van den Bergs stuk Ik speel geen Medea besluit een actrice voor aanvang van de voorstelling de stekker eruit te trekken en naar huis te gaan. Gewoon omdat ze niet meer kan. Ze laat het koor achter in het theater dat vervolgens haar gedrag becommentarieert en reflecteert op verleden en toekomst. ‘Over de teloorgang van eigen engagement en geloof gaat het, over verlies van passie, over desillusie. Het stuk raakt, omdat het je meeneemt naar jezelf en naar wat je zelf verloren bent’, aldus de jury.

De twee andere genomineerden waren Een coming of age voor bejaarden van Rik van den Bos en Akaaremoertoe Bahikoeroe (In het bos van Bahikoeroe) van Barbara Claes.

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2016 bestaat uit Nico Boon (acteur, schrijver, theatermaker), Flip Filz (acteur, theaterdocent) en Marije Gubbels (regisseur, schrijver, theatermaker). Steven Peters is secretaris.

Lees het volledige juryrapport