Choreografen Annemijn Rijk, Anne Suurendonk en Poernima Gobardhan zijn de kanshebbers voor de Innovatieprijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Het festival maakte gisteren de genomineerden bekend van de stimuleringsprijs ter waarde van 25.000 euro. Op 4 oktober wordt de winnaar bekend tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof.

Voor de Innovatieprijs konden afgelopen januari dansprofessionals en -liefhebbers choreografen voordragen. Een jury, bestaande uit Helmy Koolen, André Grekhov, Wies Bloemen, Gaia Gonnelli en Ulrika Kinn Svensson, selecteerde daaruit drie namen.

Annemijn Rijk (1993) is choreograaf en filosoof en maakt met haar platform Body of Art zintuiglijke, experimentele producties. Choreograaf, danseres en docent Anne Suurendonk (1988) is onder meer huischoreograaf bij Danstheater AYA, waar ze Bloedband, Liefde en dan en High maakte. Poernima Gobardhan, geworteld in de Haagse Indiase dansscene, maakte indruk met haar solo Mātā en de voorstelling Kālī Mātā. Ze ontvangt ze een talentontwikkelingsubsidie van de Gemeente Den Haag en sinds 2021 ook van het Fonds Podiumkunsten.

De Nederlandse Dansdagen reikt zijn innovatieprijs dit jaar voor de derde keer uit. Aan de prijs, ondersteund door de Gemeente Maastricht, is een bedrag van 25.000 euro verbonden om de artistieke ideeën van de winnaar te verwezenlijken. Het nieuwe werk of creatieve proces zal voor het eerst worden getoond op de Nederlandse Dansdagen van het jaar daarop. Zo is aankomende editie werk van de winnaar van 2023, Junadry Leocaria, te zien.

Foto: Willeke Machiels, Liza Kollau, Camilla Greenwell