De voorstelling Anne, die sinds 8 mei te zien is in Theater Amsterdam, wint de Nationale Innovatieprijs. Tijdens de première van het World Fashion Festival op 21 mei zal juryvoorzitter Phia Baruch de prijs overhandigen aan producenten Robin de Levita en Kees Abrahams.

In haar rapport zegt de jury onder de indruk te zijn van de innovatieve wijze waarop de voorstelling het verhaal van Anne Frank weet te presenteren. Geroemd wordt de grote oprechtheid waarmee het schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter de dagboeken tot theater hebben bewerkt. Bovendien kent de jury lof toe aan de architectuur van het speciaal voor de voorstelling gebouwde Theater Amsterdam. ‘Het gebouw straalt ingetogen klasse en gastvrijheid uit,’ stelt de jury.

De Nationale Innovatieprijs wordt voor de zevende keer uitgereikt. Het is voor het eerst dat deze wordt toegekend aan een theaterproductie. Eerdere winnaars waren onder meer Floating Fashion Week (2013), Floriade (2012) en Space Trade Center (2011). De Nationale Innovatieprijs is onderdeel van de Gouden Eeuw Awards. De organisatie wil een ode brengen aan de creativiteit van de Nederlandse samenleving.

(Beeld uit de voorstelling Anne, foto: Foto: Kurt Van der Elst)