Innovatieprijs voor variabele decorkabel


18 januari 2018

De ‘Stavaria’, een variabele decorkabel van het Belgische StaPoTech, is de winnaar geworden van de VPT innovatieprijs. De Vereniging voor Podiumtechnologie reikte de prijs uit op CUE, de tweejaarlijkse vakbeurs voor event-, installatie- en entertainmenttechnologie in het Rotterdamse Ahoy.

Ontwerper van de Stavaria is medewerker engineering Lisanne Stakebrand van StaPoTech (Stakebrand Podium Technieken). Zij bedacht een soort wiel met afrolbare staalkabel, waarbij een zogenaamde borgpen de kabel op de juiste lengte vastzet. Daardoor kan de kabellengte variëren van 3 centimeter tot 6 meter.

Volgens de jury heeft StaPoTech ‘het wiel opnieuw uitgevonden’. De meeste theaters werken op dit moment met staalkabels van vaste metermaten. Als er een lengte van bijvoorbeeld 2,10 meter nodig is, worden meerdere kabels met elkaar verbonden. Daardoor hangen er vaak stukjes restkabel in de weg. De enige andere (dure) optie was het laten maken van een kabel op maat. Bijkomend voordeel van de Stavaria is dat hij de opslag van de kwetsbare kabels veiliger maakt.

StaPoTech brengt twee varianten van de Stavaria op de markt, een met een maximumlengte van 3 meter (68 euro) en een van maximum 6 meter (86 euro).

In de jury van de prijs zetelden dit jaar Rolf Hut (wetenschapper aan de TU Delft), Jack Smale (president van de United States of Entertainment) en JP van Ruitenbeek (Technisch Manager van het DeLaMar Theater). De prijs bestaat uit onder meer een artikel en advertenties in het vakblad Zichtlijnen van de VPT en een geldbedrag van € 2.500,-.