Andreas Hannes en het duo Roshanak Morrowatian en Mami Izumi zijn de winnaars van de BNG Bank Dansprijs 2020. Deze prijs voor opvallend choreografietalent werd gisteren in Korzo tijdens het Holland Dance Festival uitgereikt. De makers ontvangen samen 50.000 euro voor het presenteren van hun werk tijdens het programma DansClick 22, dat in zeventien theaters in het najaar van 2020 te zien is. 

Met de jaarlijkse BNG Bank Dansprijs wil het BNG Cultuurfonds getalenteerde choreografen stimuleren en ‘een belangrijke stap voorwaarts bieden in hun carrière’. Dit doet het fonds in samenwerking met danshuis Korzo die de tournee van DansClick produceert. De voorstellingen in dat programma worden omlijst met videoportretten en het publiek krijgt na afloop gelegenheid om met de makers/dansers na te praten onder het genot van een drankje.

Roshanak Morrowatian (1989) en Mami Izumi (1987) ontvangen de prijs voor hun voorstelling Polished. Volgens de jury dook het duo in een prachtig, intermenselijk onderwerp, waarover je ook na de voorstelling nog lang kunt doorpraten: de ongeschreven regels van beleefdheid en fatsoen. De jury meent in de ‘gewaagde, bedwelmende en expressieve voorstelling’  een sleutelwerk te herkennen in het groeiende oeuvre van deze, ook afzonderlijk opererende, vrouwen.

Andreas Hannes (1987) kreeg de onderscheiding voor zijn voorstelling The City. Volgens de jury speelt Hannes daarin een ‘bedwelmend spel met herhaling en houdt tegelijkertijd de extase precies in toom’. Een simpele beweging van een huppel verheft hij volgens de jury tot een spannende kunstvorm. Hannes maakte de voorstelling voor zijn afstuderen en werkte die verder uit met steun van het Moving Forward traject. Zo ontstond later de vervolgvoorstelling Tremble.

De BNG Bank Dansprijs Jury bestaat uit voorzitter Annette Embrechts (dans- en theaterjournaliste), Ingrid Melman (dans- en theaterprogrammeur van De Lieve Vrouw in Amersfoort), Heleen Volman (artistiek leider van DansBrabant), Stacz Wilhelm (artistiek leider Korzo producties en dansprogrammeur Korzo Theater) en Mat Meijs (secretaris en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds).

Foto: Michel Groen