Choreografen Antonin Comestaz, Fernando Troya en Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter hebben de BNG Bank Dansprijs gewonnen. Zij ontvingen de prijs zaterdag uit handen van bestuurslid van het BNG Cultuurfonds Harald Bergmann in het Korzo Theater in Den Haag. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden om een gezamenlijk tournee onder de titel DansClick 20 te financieren.

De vijfkoppige jury prijst Antonin Comestaz vanwege zijn ‘grote gevoel voor dynamiek, ruimte, energie en muzikaliteit.’ Comestaz danste onder andere bij Paris Opera Ballet en het Scapino Ballet voordat hij zich vanaf 2013 ontwikkelde als choreograaf. Zijn choreografie Out of the Grey vormde zijn doorbraak.

Fernando Troya wordt geprezen om zijn voorstelling Essential Rights. ‘Een grimmig, fysiek trio dat zich stapsgewijs prijsgeeft en dat de toeschouwer een parcours voorschotelt waarin je niet anders kunt dan meegaan en meevoelen’, aldus de jury. Troya danste eerder bij Nederlands Dans Theater, maar ontwikkelt zich nu als choreograaf. Essential Rights maakte hij in residentie bij Cloud dans/lab in Den Haag.

Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter vormen een duo dat circus en hedendaagse dans combineert. ‘De een acrobatisch danser, de ander een dansant acrobaat. Samen leggen ze nieuwe betekenislagen bloot in de motoriek van de ander’, aldus de jury.

De jury bestaat uit Annette Embrechts (juryvoorzitter, theater- en dansjournalist), Ingrid Melman (dansprogrammeur van Theater de Lieve Vrouw), Heleen Volman (artistiek leider van DansBrabant), Stacz Wilhelm (producent en programmeur bij Korzo) en Mat Meijs (secretaris en bestuurslid van het BNG Cultuurfonds).

De jaarlijkse BNG Dansprijs werd in 2014 ingesteld door het BNG Cultuurfonds en Korzo, als alternatief voor de wegbezuinigde productiehuizen. De prijs biedt jonge choreografen de mogelijkheid om op landelijk tournee te gaan. Eerdere winnaars waren choreografen Samir Calixto (2014), Marina Mascarell (2015), Dunja Jocic, Wubkje Kuindersma en Rutkay Özpinar (2016) en Astrid Boons, Sabine Molenaar en Ryan Djojokarso (2017). Op 7 november 2018 gaat DansClick 20 in première in de Stadsschouwburg Groningen.

Foto Out of the Grey – Antonin Comestaz: Raphael Saada