Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft samen met de gemeente Amsterdam een ‘snelloket’ geopend voor kunstprojecten die reageren op of een direct gevolg zijn van de coronacrisis. Makers kunnen maximaal 5000 euro aanvragen en krijgen binnen vijf werkdagen reactie.

‘Veel kunstenaars zijn hun opdrachten kwijtgeraakt. Maar juist zij kunnen de behoefte aan verbinding, troost en verbeelding vormgeven’, zegt wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur, Digitale Stad). ‘Met dit snelloket, waarmee we eenvoudig en binnen enkele werkdagen een subsidie uitbetalen, bieden we kunstenaars de mogelijkheid om op andere manieren mensen te bereiken, waaronder ook mensen die niet tot weinig in aanraking komen met kunst.’

Als voorbeeld noemt de gemeente cultureel aanbod via livestream, de presentatie van gedigitaliseerd werk en virtuele tours, artistiek-inhoudelijke podcasts, websites en social media. Ook voor offline kunst – projecten die, op fysieke afstand, vanaf het balkon of op straat worden gepresenteerd – kunnen kunstenaars een aanvraag indienen.

Alleen professionele kunstenaars, amateurkunst en organisaties die buiten de structurele subsidie van het gemeentelijke Kunstenplan vallen kunnen bij het loket aankloppen. Makers en organisaties kunnen per project een aanvraag doen voor een bedrag tussen de 1500 en 5000 euro.

Beeld: Brieven uit Genua live/online van Toneelgroep Maastricht