Zanger, dirigent en componist Niek Idelenburg heeft zondag de Andreaspenning ontvangen, voor zijn bijdrage aan de klassieke muziek en de muziekbeleving van kinderen en jongeren in Amsterdam. Idelenburg ontving het Ereteken van Verdienste uit handen van locoburgemeester Hester Van Buren, na afloop van de door hem gedirigeerde ZappMattheus in Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.

Idelenburg richtte in 1994 het Amsterdams Bach Consort op, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een veelgevraagd gezelschap dat klassieke muziek dankzij een combinatie met dans en theater toegankelijk maakt voor alle leeftijden. Hoogtepunten in zijn oeuvre met het Amsterdams Bach Consort zijn de ZappMattheus, de Zchepping en het geheim van Simson. Dit weekend stopte Idelenburg met zijn werkzaamheden voor het gezelschap.

Daarnaast is Idelenburg de oprichter van Holland Opera, het eerste zelfstandige jeugdoperahuis van Europa dat zowel nationaal als internationaal een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het genre. Dankzij de inzet van Idelenburg is veel muzikaal talent de afgelopen jaren een podium geboden.

De Andreaspenning wordt toegekend aan personen die grote prestaties hebben verricht op sociaal, cultureel, maatschappelijk of economisch gebied voor Amsterdam met een landelijke uitstraling.