Zeven Amsterdamse theater- en dansinstellingen uit de gesubsidieerde sector hebben in de aanloop naar het nieuwe Kunstenplan besloten gezamenlijk de Amsterdamse infrastructuur voor theater te gaan verstevigen. Toneelgroep Amsterdam, de Stadsschouwburg, het Holland Festival, Frascati, Julidans, Likeminds en het Nederlands Theaterfestival maakten hun samenwerkingsplannen eind november bekend in de intentieverklaring Van Nood tot Deugd. De Amsterdamse cultuurwethouder Carolien Gehrels reageerde enthousiast op de plannen.

Doel van de samenwerking is meer impact, een groter publieksbereik, een afstemming van onderlinge activiteiten en daarmee een versterking van de (internationale) positie vanhet theaterin Amsterdam. De instellingen nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling, productie, presentatie, educatie en marketing. Ook hechten ze groot belang aan een cultureel divers aanbod en publiek, een thema dat het Rijk met zijn huidige koers links laat liggen.

De zeven instellingen gaan allianties aan met talloze gesubsidieerde Nederlandse en internationale makers, gezelschappen en festivals, van Thomas Ostermeier en Anne Teresa de Keersmaeker totDood Paard enDe Warme Winkel. Ook leggen ze een stevige verbinding met Amsterdamse podia en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Aan de exacte plannen wordt nog gewerkt. De zeven instellingen streven in elk geval een hoogwaardig aanbod na voor grote, midden- en kleine zaal, waarbij ze zoeken naar nieuwe samenwerkingsverbanden. Zo zullen Likeminds, Wunderbaum en Nicole Beutler werk gaan presenteren in de grote zaal van de Stadsschouwburg en zal Ivo van Hove een voorstelling maken voor Frascati. De Stadsschouwburg, hetHolland Festival enFrascati gaan intensief samenwerken aan internationale programmering. Grote aandacht zal daarnaast uitgaan naar doorstroom van jonge makers en talentontwikkeling, zowel voor als na de kunstvakopleiding. Ook op het gebied van publieksbereik en educatie zullen de instellingen meer dan nu het geval is gezamenlijke inspanningen initiëren. Backoffice-activiteiten worden gedeeltelijk samengevoegd en er zal waar mogelijk facilitaire en zakelijke ondersteuning worden geboden aan een aantal Amsterdamse gezelschappen om daarmee, ondanks de bezuinigingen, belangwekkend aanbod in stand te houden.