Actrice Pia Douwes heeft vrijdag het ‘Gouden Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk’ ontvangen. Ze kreeg de onderscheiding voor haar grote bijdrage aan de Nederlands – Oostenrijkse culturele betrekkingen. Ambassadeur Heidemaria Gürer overhandigde het achtpuntige rode Maltezer kruis in de Oostenrijkse residentie in Den Haag.

In 1986 maakte Douwes haar musicaldebuut in Oostenrijk. In 1992 speelde ze in Wenen de titelrol in de première van de voorstelling Keizerin Elisabeth. Sindsdien vertolkte ze de rol talloze keren in zowel Oostenrijk, Duitsland als Nederland. Deze zomer speelt ze de keizerin in de tuin van Schloss Schönbrunn, het paleis waar Elisabeth veel tijd doorbracht.

Het Gouden Ereteken van Verdienste voor de Republiek Oostenrijk, dat vergelijkbaar is met de Nederlandse ridderorde, werd in 1952 ingevoerd door de Oostenrijkse regering.

Afgelopen oktober ontving Douwes voor haar musicalwerk in het Duitse taalgebied een oeuvreprijs. In Nederland is ze momenteel te zien in The Addams Family.

Foto: Maxim Bezembinder