Jurgita Dronina en Isaac Hernández, eerste solisten van Het Nationale Ballet, hebben de Alexandra Radiusprijs 2014 toegekend gekregen. Dronina en Hernández ontvingen de prijs, bestaande uit een geldbedrag van vijfentwintighonderd euro en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het Gala van Het Nationale Ballet op 13 september in de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Voor het eerst in de zesentwintig jaar dat de prijs wordt uitgereikt zijn er twee dansers onderscheiden. De jury zag zich hiertoe genoodzaakt vanwege het ‘zeer hoge, eigenlijk exceptionele dansniveau’ van het seizoen 2013-2014.

Jurgita Dronina en Isaac Hernández waren als danspaar te zien Don Quichot van Alexei Ratmanksy, The sleeping beauty van Sir Peter Wright, Midzomernachtsdroom van Frederick Ashton en Dances with harp van Hans van Manen. Volgens de jury veranderde alles wat Dronina danste in goud. Hernández werd geprezen om zijn ‘meeslepende virtuositeit en intensiteit waar echt niemand om heen kon.’

Dronina (1986, Rusland) danste in 2010 bij Het Nationale Ballet als gastsoliste in Don Quichot, waarna artistiek directeur Ted Brandsen haar een contract aanbood. Ze won diverse internationale dansprijzen en werd in 2011 onderscheiden met de Zwaan voor de Meest Indrukwekkende Dansprestatie voor haar rol in The sleeping beauty.

Hernández (1990, Mexico) geldt internationaal als een grote belofte. Hij danst sinds 2012 bij Het Nationale Ballet en promoveerde afgelopen december tot eerste solist na zijn rol in The sleeping beauty. In 2014 was hij een van de geportretteerde dansers in de Avro tv-serie Bloed, zweet en blaren – de mensen van Het Nationale Ballet. Ook hij won diverse internationale dansprijzen.

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit Alexandra Radius en Caroline Iura (beiden voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Frederik Redelé (Vriend van Het Nationale Ballet).

(Isaac Hernández en Jurgita Dronina in Don Quichot van Alexei Ratmansky door Het Nationale Ballet, foto: Angela Sterling)