De keuze van de jury van de Erik Vos Prijs 2012 is gevallen op Alexandra Broeder. Op donderdag 30 augustus wordt de prijs uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro.

De jury richt zich bij haar keuze op de nieuwe generatie theatermakers, die zich in een relatief korte periode heeft onderscheiden door zeggingskracht, sterke vormtaal, artistieke eigenheid en vakmanschap.

Alexandra Broeder is in 1978 geboren in Rotterdam en studeerde in 2003 af als theatermaker aan de Toneelacademie Maastricht. Zij regisseerde onder andere voorstellingen bij BonteHond, Oerol en Frascati. Sinds 2007 is zij vooral bekend geworden door voorstellingen te regisseren met jeugdige acteurs zowel in de zaal als op locatie. In haar voorstellingen wil Broeder de grenzen tussen volwassenheid en jeugd vervagen. Het theater van Broeder is volgens de jury van blijvende waarde voor de Nederlandse podiumkunsten.

De Stichting Erik Vos Prijs ondersteunt en stimuleert beginnende theatermakers en nieuwe theaterinitiatieven door het tweejaarlijks toekennen van een geldbedrag van vijfduizend euro. De Stichting Erik Vos Prijs is opgericht in 1997, met als aanleiding het afscheid van Erik Vos als artistiek leider van Toneelgroep De Appel en is gevestigd in Den Haag. De prijs wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en werd eerder toegekend aan onder anderen  Ola Mafaalani, Hotel Modern, Jetse Batelaan en voor het laatst in 2010 aan Susanne Kennedy. De jury van de Erik Vos Prijs 2012 bestaat uit Annet Lekkerkerker, Eve Hopkins, Mark Timmer, Steven Peters en Tobias Kokkelmans.

(foto: Frank de Ruiter)