De Georgische balletdanser Giorgi Potskhishvili is de winnaar van de Alexandra Radius Prijs 2023. De prijs werd gisteravond door Alexandra Radius persoonlijk aan Potskhishvili overhandigd tijdens de première van de seizoensopening Four Temperaments in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

De Alexandra Radius Prijs is een initiatief van de Vrienden van Het Nationale Ballet, die de onderscheiding jaarlijks uitreikt aan een danser van het gezelschap die zich in het voorbije seizoen het meest opvallend heeft onderscheiden. De prijs bestaat uit een bedrag van 4000 euro en een kunstwerk van Humphrey Bennet.

De keuze viel volgens de jury dit jaar unaniem op Giorgi Potskhishvili, die in 2020 bij de Junior Company werd aangenomen en nu, drie jaar later, al tweede solist van Het Nationale Ballet is. ‘Giorgi – die oorspronkelijk is opgeleid in Georgische volksdansen en zich pas later gefocust heeft op ballet – combineert een opvallende, zeer charismatische toneelpersoonlijkheid met een vermogen om in diverse dansstijlen te excelleren.’

Potskhishvili is tot en met 30 september te zien in Four Temperaments en in oktober in de balletklassieker Giselle. Hij is dit jaar ook genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie’, voor zijn vertolking van de rol van De Dood in Kurt Jooss’ De Groene Tafel in september 2022.

Foto: Altin Kaftira