Acteur Bram Suijker en choreograaf Astrid Boons winnen een Piket Kunstprijs. Rebecca van Leeuwen, oprichter en directeur van jeugdtheaterschool Rabarber, reikte de prijs voor kunstenaars onder de 30 jaar vanavond uit in het Korzo Theater in Den Haag.

Met de Piket Kunstprijzen ondersteunt Stichting mr. F.H. Piket jonge kunstenaars onder de 30 die een binding hebben met de stad Den Haag. Iedere winnaar ontvangt een cheque ter waarde van 8.000 euro, die ze naar eigen inzicht mogen besteden. Daarnaast krijgen de winnaars dit jaar een werk van kunstenaar Florentijn Hofman.

Winnaar in de categorie toneel is acteur Bram Suijker (1989), die dit seizoen onder andere te zien was in Verzameld Werk van Shakespeare ingekort van Het Nationale Theater in Den Haag. De jury stelt dat Suijker zich voortdurend weet te ontwikkelen. ‘Hij is afgelopen jaar zo gegroeid dat hij als acteur een voorstelling kan dragen.’

Astrid Boons (1988) wint in de categorie dans. Boons danste onder andere bij NDT 2 en GöteborgsOperans Danskompani en is zich afgelopen jaren ook gaan richten op choreografie. Volgens de jury toont ze voor een beginnend choregraaf een ongewone rijpheid. ‘Ze legt een sterke intensiteit in haar werk en heeft een subtiel gevoel voor dosering waardoor ze de spanning tot aan het eind toe weet te behouden.’

Rebecca van Leeuwen (1952) won de Piket Juryprijs, een prijs waarmee de jury een persoon beloont vanwege zijn of haar activiteiten op cultureel gebied in de Haagse regio. Van Leeuwen is oprichter, regisseur, docent en directeur van Jeugdtheaterschool Rabarber. Volgens de jury fungeert Rabarber als springplank voor professioneel theatertalent, ‘maar is onder de bevlogen leiding van Van Leeuwen ook uitgegroeid tot een onmisbare plek voor jeugdtheater en amateurkunst in Den Haag’.

Schilder Julien Guettab (1992) ontving ook een Piket Kunstprijs. De jury prees zijn dromerige, maar ook expliciete werk.

De jury bestond dit jaar uit Noël Fischer, Suzanne Swarts, Maarten Demmink, Stacz Wilhelm, Isabelle Chafaud, David Geysen en Antoinette Jelgersma.