Danser Katarina Van den Wouwer, toneelschrijver en -regisseur Koen Verheijden en beeldend kunstenaar Narges Mohammadi winnen de Piket Kunstprijzen 2021. De prijzen voor veelbelovende jonge kunstenaars met een binding met Den Haag bestaan uit een geldbedrag van 8.000 euro en een kunstwerk van Yke Prins.

Katarina Van den Wouwer (1993) won in de categorie dans. De jury schrijft dat Van den Wouwer al grote indruk maakte als lid van het Nederlands Danstheater, maar dat de prijs betrekking heeft op wat daarna kwam: ‘de stappen die ze zette om haar hart te volgen en te zoeken naar nieuwe wegen om het haar gegeven talent verder te ontwikkelen’. Haar eigen virtuositeit overstijgend, begeeft Van den Wouwer zich volgens het juryrapport van ‘dans als podiumkunst’ naar ‘dans als act of living’. Zelf stelt ze dat de ruimhartigheid van Piket laat zien hoe belangrijk kunst is en dat het haar motiveert om door te gaan met wat ze doet. ‘Blij en met een nederig hart.’

In de categorie toneel viel Koen Verheijden (1994) op met zijn drieluik-in-wording Nina Bobo, waarin hij zijn eigen Indische achtergrond onderzoekt. ‘De eenvoudige theatrale middelen en sobere regiestijl die hij hiervoor gebruikt, blijken uiterst effectief en de intelligente afwisselingen en slimme regievondsten zijn opmerkelijk voor iemand van Koens leeftijd’, schrijft de jury. De prijs geeft Verheijden vertrouwen en de moed om zo door te blijven gaan. ‘Ik ben midden in de coronacrisis afgestudeerd en heel bang geweest dat het onmogelijk zou zijn om zichtbaarheid te krijgen en mogelijkheden te hebben om mijzelf te ontwikkelen. Ik ben ontzettend vereerd, dankbaar en heb zin in de komende maanden!’

Naamgever van de prijs Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden werd Stichting mr F.H. Piket opgericht die sinds 2014 jaarlijks de Piket Kunstprijzen uitreikt aan jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat.

Naast de winnaars werden dit jaar ook Poernima Gobardhan en Goda Žukauskaitė in de categorie Dans en Lars Brinkman en Emma Vermeulen in de categorie Toneel genomineerd. Alle genomineerden ontvingen een bijdrage van 2.000 euro als steuntje in de rug vanwege de coronamaatregelen.

De vakjury bestond dit jaar uit voorzitter Winnie Sorgdrager (oud-minister, voormalig voorzitter Raad voor Cultuur), Martine Gosselink (directeur Mauritshuis), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Stacz Wilhelm (artistiek adviseur Nederlandse Dansdagen), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en de Parade) en Antoinette Jelgersma (actrice Het Nationale Theater).

Foto: Janneke van Beek