Danser Isla Clarke en acteur Joep Hendrikx hebben gisteren een Piket Kunstprijs gewonnen. De kunstprijzen gaan ieder jaar naar veelbelovende jonge, professionele kunstenaars die een binding hebben met Den Haag.  Ze ontvangen ieder 8.000 euro en een kunstwerk van Kim David Bots.

Isla Clarke danst bij NDT 1 en is volgens de jury in verschillende opzichten uniek. ‘Allereerst is ze een opmerkelijke danseres met een enorm charisma en een geheel eigen wijze van bewegen. Daarnaast is Isla een transvrouw die bezig is met haar transitie. Ze heeft ervoor gekozen de transitie en haar werk samen te laten gaan en het proces te incorporeren in haar kunstenaarschap, waarmee een heel bijzondere artistieke situatie ontstaat.’ De jury wil met de prijs Clarkes keuze en haar zoektocht eren en vieren. De andere genomineerden in de categorie Dans waren Faile Sol en India Sardjoe.

In Joep Hendrikx ziet de jury ‘een integere en open speler, eigenzinnig, vol humor, brutaal’. Als lid van het duo De Poezieboys heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot poëziekenner en -speler met een eigen krachtig stemgeluid. ‘Joeps tekstbehandeling is ongelooflijk mooi en zijn omgang met de poëzie en de taal toont steeds meer diepte en rijpheid.’ De jury is onder de indruk van de wijze waarop De Poezieboys jonge mensen weten te mobiliseren voor de dichtkunst en overtuigd van Hendrikx’ rol als voorbeeld voor een nieuwe generatie theaterkijkers én makers. Billy de Walle en Nick Renzo Garcia waren ook genomineerd in de categorie Toneel.

De Piket Kunstprijzen worden sinds 2014 uitgereikt aan veelbelovende kunstenaars tot en met 30 jaar die een binding hebben met Den Haag, omdat zij daar tot ontplooiing zijn gekomen of omdat zij met hun werk een stimulerende bijdrage leveren aan het Haagse culturele klimaat. Naamgever Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU (later CDA), was een groot liefhebber van kunst en cultuur.

Na Pikets overlijden ontstond een stichting die jaarlijks prijzen uitreikt op het gebied van schilderkunst, dans en toneel. Marieke Peeters won gisteren de Piket Kunstprijs in de categorie Schilderkunst. Een aparte Piket Juryprijs ging naar 1646 Experimental Art Space, een experimentele kunstruimte in de Boekhorststraat, in Den Haag.

De vakjury bestond dit jaar uit voorzitter Jan Zoet (directeur Amare), Lea van der Vinde (Museum Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn), beeldend kunstenaar Joncquil de Vries, Amos Ben-Tal (danscollectief OFFprojects), Isabelle Chaffaud (Meyer-Chaffaud), John de Weerd (programmeur Zaal 3 en De Parade) en actrice en HKU-docent Ellen Goemans.

Foto: Janneke van Beek