Tussen breekbare stiltes klinkt geklopt, gefluit, getik, geknisper, gezoem, gekras. Dan huilt een wolf. De nacht heeft zijn eigen geluiden en zijn eigen ritme. Het is een ongrijpbaar vacuüm waarin de tijd lijkt stil te staan maar toch van alles gebeurt, met bijzondere samenkomsten, speels en stug en eindeloos fascinerend. In associatief en muzikaal danstheater brengen Dadodans en Insomnio Ensemble de nacht voor tweeplussers tot leven, onder een enorme ronde maan die wit, paarsrood en donkerblauw wordt.

De voorstelling ging gisteren in première in de Kunstlinie in Almere tijdens 2turvenhoog, het kunst- en theaterfestival voor kinderen van nul tot zes jaar oud. Nacht is een verstild avontuur waar de jonge toeschouwers die aan de vier zijden om de speelvloer heen zitten, in toenemende mate bij betrokken worden. De voorstelling opent onderzoekend: het mysterie dat we nacht noemen wordt voorzichtig onderzocht in korte klanken (onder meer harp, fagot, altviool en blokfluit), terwijl de dansers voorzichtig over de speelvloer krioelen – als in een wederzijds aftasten. Gaandeweg wordt de voorstelling speelser, vrolijker – zonder de geheimzinnigheid van de nacht te verliezen – en blijkt dat de nacht niet alleen een arena is voor het voorzichtige, het sobere en het ingetogene, maar ook voor vrolijkheid, spelletjes, plezier.

Muziek en bewegingstheater hebben een evenredig aandeel in deze beeldende, woordloze jeugdvoorstelling, een concept van choreograaf Gaia Gonnelli – die zich de laatste jaren specialiseerde in associatief danstheater voor de allerjongsten. Het jonge publiek gaat gretig mee in dit nachtavontuur, aanvankelijk gefascineerd en afwachtend, maar later door de performers verleid om ook de speelvloer te betreden, lichtjes in het duister te vangen en samen naar het nachtelijke firmament te staren. De nacht is van iedereen, ook van de allerjongsten.

De associaties de vrije loop laten kan ook bij DIERenLIED, een wat braaf theaterconcert van zangeres Esmé Bos en multi-instrumentalist Bart Voet – voor concertgangers vanaf 2,5 jaar, die zich voor de gelegenheid van 2turvenhoog hebben verzameld in de bibliotheek op het Stadhuisplein. De performers brengen dierenliedjes in onder meer het Roemeens, Frans, Engels, Arabisch en het Nederlands over de slak, kuikentjes, allerhande boerderijdieren en de walvis. Door de uiteenlopende muziekinvloeden uit allerlei landen voelen ook deze veertig minuten als een ontdekkingstocht: je hoeft de taal niet altijd te verstaan om te weten over welk dier het gaat, en de toon van muziek en zang sturen de kinderen vanzelf een richting op in hun hoofd. Dan vormt zich vanzelf een verhaal.

Zo werden de jongste inwonertjes van de omgeving Almere dit weekend op avontuur gestuurd, de nacht in, de wereld over.

Foto Nacht: Ben van Duin