Nog geen idee wat je dit jaar aan de theaterliefhebber uit jouw familie moet schenken? Theaterkrant helpt je uit de brand. De 10 leukste theatercadeaus van het moment!

MERCHANDISE: Wat een drama-sjaal van Het Zuidelijk Toneel
Het ideale cadeau voor de theaterliefhebbende koukleum. Met de ‘WAT EEN DRAMA’-sjaal van Het Zuidelijk Toneel reis je warm en in stijl naar je favoriete theaters in de koude wintermaanden. Nu te koop in de nieuwe kleurencombinaties paars-groen en okergeel-blauw!
‘WAT EEN DRAMA’-sjaals van 15 euro per stuk zijn te koop in de webshop van Het Zuidelijk Toneel. 

BOEK: Hans Klok. Het leven achter de illusie van Marcel Langedijk
Fans van goochelen, magie en de wereld van illusionisten zullen genieten van de nieuwe biografie van Hans Klok. Marcel Langedijk heeft voor dit boek de wereldberoemde illusionist een jaar lang gevolgd en Klok houdt zeker geen blad voor zijn mond. Hij vertelt over belangrijke momenten in zijn leven, van het ontstaan van zijn liefde voor goochelen en de shows in Las Vegas met Pamela Anderson tot het overlijden van zijn vader en zijn assistent Natalie in 2002 en een moordend contract met de Efteling.
‘Hans Klok. Het leven achter de illusie’ is uitgegeven  door Thomas Rap. Het boek is beschikbaar in boekhandels door Nederland voor 22,99 euro.

Doe eens lief pop - groot - Maas theater en dans

MERCHANDISE: Doe eens lief-poppen van Maas Theater en Dans
Deze gehaakte poppen, handgemaakt door Leo Sterrenberg, zijn perfect voor de jongste theaterfans onder ons. De poppen zijn gebaseerd op de kostuums uit de meest recente peutervoorstelling van Maas Theater en Dans, Doe eens lief (2+). De poppen zijn zowel in het groot (+/- 29 cm) als in het klein (+/- 13 cm) verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren.
De ‘Doe eens lief’-poppen zijn te koop in de webshop van Maas Theater en Dans. De grote variant is 25 euro en de kleine is 12,50. Het is ook mogelijk om een specifieke pop aan te vragen!

BOEK: Mooie Boel van Kees Torn
De verzamelbundel Mooie Boel bewijst nog eens hoe uniek de teksten van rijmacrobaat Kees Torn zijn. Bij de liedteksten geeft hij zelf een korte toelichting op schakelrijm, batelérijm, slagrijm, overlooprijm en nog meer taalvrolijkheid. Verder zijn alle programma’s, boeken en platen genoemd, en er is register van titels en eerste regels. Onze theaterrecensent Patrick van den Hanenberg had niets op dit boek aan te merken en noemde het ‘ruim 300 bladzijden puur genieten’.
‘Kees Torn. Mooie boel. De definitieve selectie uit zijn teksten is uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar en beschikbaar in boekhandels door Nederland voor 24,99 euro.

MERCHANDISE: Kerstbal Koninklijke Schouwburg Den Haag van Het Nationale Theater
Geef je kerstboom een theatertintje met de gouden kerstbal van de Koninklijke Schouwburg! Met deze unieke theater-kerstbal is jouw kerstboom nooit een drama… tenzij je het laat vallen natuurlijk, want dit prachtstuk is volledig gemaakt van glas! Iets nodig dat kluns-proof is voor dreumessen in huis? Kies dan voor het ‘drama’-shirt, verkrijgbaar vanaf de maat 6-12 maanden.
De kerstbal van de Koninklijke Schouwburg (20 euro) en het ‘drama’-shirt (€ 19,50) zijn te koop in de webshop van Het Nationale Theater. Kan zowel opgehaald worden bij het theater, als bezorgd worden bij jou thuis. 

CADEAUKAART
Geen idee waar de theaterfan in je familie precies van houdt? Dan is een cadeaukaart wellicht de oplossing! Kies bijvoorbeeld een Podium Cadeaukaart, die zowel voor theater als concerten gebruikt kan worden. Voor een extra personal touch kan je ook zelf de kaart ontwerpen en eventueel in feestelijke verpakking laten bezorgen. Een andere optie is de Theater en Musical Beleving cadeaubon, die onder andere te besteden is bij de Nationale Theaterkassa, Eventim en Beleef Klassiek. Toch iets meer algemeens nodig? Dan is de Nationale Kunst & Cultuur Cadeaukaart ook nog een mogelijkheid!

BOEK: Immortal Longings van Chloe Gong
Deze herdachte versie van Shakespeares Antony and Cleopatra speelt zich af in een fantasy-wereld waarin sommige mensen kunnen ‘body-jumpen’. Deze gave komt goed van pas tijdens de dodelijke competitie die de stad San-Er elk jaar organiseert. De laatste overlevende wint roem en rijkdom, maar niet iedereen doet om die reden mee. De gevluchte prinses Calla wil de tyrannie van haar oom, de koning, eindigen door hem te vermoorden bij de huldigingsceremonie. De verbannen nobelman Anton wil met het geld zijn jeugdliefde redden van de dood. Wanneer hun samenwerking verandert in een romantische obsessie, moeten ze beslissen wat belangrijker is: hun gestelde doel of hun liefde.
‘Immortal Longings’ is in verschillende edities vanaf 18,95 beschikbaar bij boekhandels door Nederland. 

MERCHANDISE: KANSLOPER-bordspel van PS|Theater
Het zijn natuurlijk geen feestdagen zonder een bordspel, en laat PS|Theater er nu een hebben ontwikkeld! KANSLOPER is een spel vol kansen en obstakels, prettige meevallers en ongelukkige noodlottigheden. Met het paspoort van een 18-jarige in je ene hand en een dobbelsteen vol kansen in de andere, ontdek je of er zoiets bestaat als gelijke kansen. Het bordspel is ontwikkeld naar aanleiding van een onderzoek naar kansenongelijkheid door PS|Theater, waaruit ook de voorstelling Wij zijn de stad uit is voortgekomen.
Het bordspel ‘KANSLOPER’ is voor 37,50 exclusief verzendkosten te bestellen op de site van PS|Theater. 

Kansloper

BOEK: Ruitjesblues van Jan Beuving
Het huidige oeuvre van liedtekstdichter en cabaretier Jan Beuving is gebundeld in het boek Ruitjesblues, en het zal zeker niet de laatste bundel zijn. De supervriendelijke Beuving is een ambachtsman die met wiskundige precisie de woorden ordent tot fraai lopende zinnen en interessante rijmschema’s. Met zijn werk heeft hij al twee Annie M.G. Schmidtprijzen, één Willem Wilminkprijs en de Neerlands Hoop voor aanstormend talent mogen ontvangen.
‘Jan Beuving: Ruitjesblues. De liedteksten’ is uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar met een voorwoord van Ivo de Wijs, beschikbaar in boekhandels door Nederland voor 20,99.

ABONNEMENT: Theaterkrant Magazine
Natuurlijk is het allerleukste cadeau voor theaternerds een abonnement op Theaterkrant Magazine, hét onafhankelijke vakblad voor de Nederlandse podiumkunsten. Zes keer per jaar ontvang je op de deurmat een actueel overzicht van de ontwikkelingen in toneel, dans, opera, cabaret, muziektheater en jeugdtheater. Alle aspecten van het vak komen in Theaterkrant Magazine aan bod: acteren, regisseren, dramaturgie, vormgeving en daarnaast marketing en zakelijke leiding van zowel theatergroepen als schouwburgen. Word nu abonnee en ontvang als welkomstgeschenk de perfecte afsluiting van het jaar, het Theaterjaarboek 2022-2023!
Voor Theaterkrant Magazine zijn er verschillende abonnementen. Een particulier abonnement kost 75 euro per jaar. Als student, CJP-lid, CKV-docent en ACT-lid betaal je slechts 36 euro per jaar. Kijk hier voor de verschillende abonnementen.

Foto: Dimmel Fotografie – Pakkepapier van Efrem Stein