De maatregelen blijven aanhouden en dat betekent dat de podiumkunsten voorlopig in de virtuele ruimte verder moeten. Tien nieuwe kijk- en luistertips voor thuis.

1. The Sorrows of Belgium: Yellow
Luk Perceval, artist in residence bij NTGent, zoomt in zijn trilogie The Sorrows of Belgium in op drie donkere passages uit het Belgische verleden. In deel twee, Yellow, kijkt hij terug op de Vlaamse collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog op basis van een nieuwe speeltekst van Peter van Kraaij, aangevuld met bronnenmateriaal. De repetities van Yellow werden vorig jaar abrupt afgebroken, maar onlangs hervat voor een online première op maat van het scherm.
Première 11 maart om 20.00 uur.
Kaarten (€ 12,00) verkrijgbaar via de website van NTGent.

2. FRESH Friday met Dane Badal
Iedere maand organiseert het Rotterdamse Maaspodium een FRESH Friday, waarbij de sleutels van het pand overgedragen worden aan een talentvolle jonge maker. Deze week wordt moderne danser en hiphopper met Hindoestaanse / Surinaamse roots Dane Badal uitgenodigd. Op zijn avond ‘The Great Reset’ wil hij een brug slaan tussen de Indiase mythologie en onze huidige leefsituatie. Maak je klaar voor een avond met interviews, de soloperformance The Deep State van Dane zelf en meer.
12 maart om 20.15 uur.
Kaarten (€ 5,00) verkrijgbaar via de website van MAAS.

3. Onthulling schilderij Rufus Collins
Vrijdag onthult demissionair minister van cultuur Ingrid van Engelshoven een schilderij Rufus Collins, dat gemaakt is door beeldend kunstenaar Brian Elstak. Het portret van de Amerikaanse theaterpionier wordt toegevoegd aan de portrettengalerij van de Stadsschouwburg Amsterdam. De minister krijgt bij de gelegenheid ook de maart-editie van Theaterkrant Magazine aangeboden, dat onder gasthoofdredactie van The Need for Legacy werd samengesteld. Het programma wordt gemodereerd door NfL-bestuurslid Naomi van der Linden.
12 maart om 19.00 uur.
Toegang tot de website en de  livestream via deze link.

4. Oostpool Stream: Alles wat liefde is
Alles wat liefde is was een hit op de Parade van 2019. Acteurs Judith van den Berg, Thor Braun en Daniël Cornelissen herontdekten de liefde aan de hand van de meest iconische liefdesscènes uit de filmgeschiedenis. Het publiek bepaalt de verhaallijn, waardoor iedere voorstelling gegarandeerd totaal verschillend is. Om die rede spelen de acteurs de voorstelling vrijdag ook twee keer achter elkaar voor de prijs van één. Regie Charli Chung.
12 maart,  20.15 en 21.15 uur.
Kaarten (9,50 euro) en info via Toneelgroep Oostpool

5. Virtuele clubavonden Nineties’ Lab
Op zoek naar de potentie van het digitale hier en nu, heeft muziektheatercollectief Nineties negen makers geselecteerd om samen met hen te experimenteren in een green screen studio op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Acht zaterdagavonden komen de kunstenaars met publiek samen via videobel-software in een digitaal theater en worden live performances getoond. De eerste avond staan Jeff en Bas of Bas en Jeff van DINSDAG.ORG centraal. Zij presenteren een ‘getheatraliseerde struiklezing’ van 30 jaar internetgeschiedenis, een streaming of life.
Zaterdagavonden van 13 maart t/m 1 mei om 20.30 uur.
Kaarten (€ 7,50) verkrijgbaar via de website van Ninties’ Lab.

6. Livestreams Wit Konijn Rood Konijn
Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om met de internationale theatergemeenschap op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste theaters over de hele wereld al een jaar vrijwel stilstaan. Elk theater zal in zijn eigen taal en zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor het wereldberoemde stuk Wit Konijn Rood Konijn van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. De kracht van theater zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. Nederlandse acteurs die meedoen zijn onder anderen Soumaya Ahouaoui (Stadsschouwburg Utrecht), Hein van der Heijden (Parkstad Limburg Theaters), Pierre Bokma (Schouwburg Amstelveen), Sjaak Bral (Rijswijkse Schouwburg) en Hadewych Minis (De Kleine Komedie).
13 maart om 20.00 uur
Kaarten (gratis tot vijf euro) via de theaters. 

7. Livestream Songs of nature
Het Belgische barokensemble B’Rock en sopraan Ilse Eerens laten de liedcyclus Neun deutsche Arien van Georg Friedrich Händel in dialoog gaan met korte composities voor barokensemble van de Antwerpse componist Wim Henderickx. Samen moeten ze een grote ode aan de natuur vormen. De Chinese theaterregisseur Shuang Zou en Muziektheater Transparant zorgen voor het scenisch concept. De voorstelling wordt deze week gestreamd door het Brusselse Klarafestival, dat dit jaar digitaal georganiseerd wordt onder de leus ‘es ist noch nicht alles verloren!‘.
13 maart, 20.00 uur
Gratis via het Klara Festival.

8. Hoorspel: That’s it! I’m going back to my TRAILER!
Actrice Niki Verkaar maakte als afsluiting van haar talentontwikkelingstraject bij de Veenfabriek een hoorspel, met regisseur Marc Wortel en acteur Laurens van Lottum. That’s it! I’m going back to my TRAILER! gaat over het belang van samenhang, een onwaarschijnlijke samenloop van volstrekt willekeurige omstandigheden, waarin alles even belangrijk is. De titel is gebaseerd op een uitspraak die op 25 november 1992, 16:42h, tegelijkertijd, toevallig en onafhankelijk van elkaar door 147 mensen werd geschreeuwd in de gemeente Hollywood.
Onder andere te beluisteren op Soundcloud.

9. Podcast: Theater heeft geen zin. Maar ik wel! 
Leonie Kuhlmann (theatermaker en bestuurskundige) en Jascha Dikker (filosoof en jurist) gaan op zoek naar de waarde van theater anno nu. Wat is de waarde van theater voor de maatschappij? Is theater ingehaald door andere kunstvormen? Door Netflix of YouTube? Welke rol heeft de overheid bij het garanderen van zijn voortbestaan?  De podcast is een coproductie met Over het IJ, met onder anderen Lucas De Man, Gary Blufpand en Bart van de Woestijne als gasten.
Onder andere te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

10. Podcast: Generation XII
Socioloog Delphine Hesters volgde drie jaar lang vijf studenten aan de wereldberoemde Brusselse dansschool PARTS: Kia uit Nieuw-Zeeland, Zoé uit Frankrijk, Marllon uit Brazilië, Renátó uit Hongarije en Eleni uit Griekenland. De podcast belooft een inkijk binnen de muren van deze uitzonderlijke plek, maar ook een verhaal over jong zijn in deze tijd, over nieuwe banden smeden ver weg van huis, worstelen met culturele en sociale verschillen, over keihard werken, heimwee, groeien en plezier maken. Als proloog verschijnen vijf korte portretten met de achtergrondverhalen van de hoodrolspelers.
17 maart lancering eerste twee episodes.
Onder andere te beluisteren op Apple Podcasts en Spotify.

Foto: The Deep State van Dane Badal, foto Anna van Kooij