De komende weken opent een aantal theaters voorzichtig zijn deuren, met een beperkte capaciteit en toegangstesten. Op een volledige heropening blijft het wachten. Voor de thuisblijvers: zeven kijk- en luistermogelijkheden voor deze week.

1. #3 Een vrouw met een hoofddoek van Hassnae Bouazza
Esma Abouzahra leest de monoloog voor die Hassnae Bouazza schreef op basis van gesprekken met verschillende Marokkaanse vrouwen die vanaf begin jaren ‘70 naar Nederland kwamen om een leven op te bouwen. De lezing vindt plaats in het kader van het radioproject ‘Radio Futura leest voor’ van Frascati Producties.  Elke uitzending leest iemand een andere toneeltekst voor, die op donderdag gepubliceerd wordt en daarna via Vimeo terug te zien is. De tafel is vormgegeven door Julian Maiwald en de muzikale vormgeving is van Dennie Lukkezen en Leon Brill. 
8 april om 22.00 uur.
Gratis livestream via de website van Frascati.

2. Alles in de Hens van Marcel Hensema
‘Onemanfilm’ gebaseerd op de autobiografische monoloog Alles in de Hens uit 2019, waarin Hensema (Mijn Ede, Mijn Tweede en Mijn Vrede) vertelt over de worstelingen van een bijna vijftiger. Hij gaat wandelen om los te komen van drukte, werk en gepieker van alledag om erachter te komen dat je wel weg kunt lopen voor je problemen, maar niet voor jezelf. De tekst is van zijn vaste schrijver Rik van den Bos, de muziek van Edison-winnaar en bandoneonspeler Carel Kraayenhof.
9 april om 23.05 uur bij NTR op NPO3.

3. Nacht van Tryater
Deze hybride voorstelling begint online en eindigt bij de voordeur van de toeschouwer, waar op gepaste afstand een acteur een monoloog speelt. Het publiek volgt de verhalen van verschillende personages die in de late avond op straat onderweg zijn. Nacht wordt gemaakt door het team achter de Oerol-hit ​Part-Time Paradise in samenwerking met Sjoeke-Marije Wallendal, met een tekst van Wessel de Vries in de regie van Tatiana Pratley en Sjoeke-Marije Wallendal.
Première 9 april om 18.45 uur.
Kaarten (€ 15,50-17,50) via de website van Tryater.

4. I Lost My Mom At The Supermarket van Sien Vanmaele
Een ‘magisch-realistische trip’ achter de schermen van de supermarkt: in het magazijn, de sociale ruimte en zelfs onder de kassa. Ter voorbereiding werkte Sien Vanmaele zelf in een goedkope supermarktketen. Zo moeder, zo dochter want haar moeder is al levenslang kassierster. Vanmaele werkte eerder aan een voorstelling over het onderwerp, die ze nooit kon afmaken door de pandemie. Nu vertelt ze haar belevenissen via dit radiodrama. De muziek is van Jason Dousselaere en de audioproductie van Jordan Houston.
Première 10 april om 20.00 uur.
Kaarten (€ 2,00-6,00) via de website ccBe.

5. De Vos, de Raaf en het Meisje van de Muzieksmederij en Holland Opera
Actrice Daantje Idelenburg en slagwerker Chris Saris maken een eigentijds muzikaal sprookje van De Vos en de Raaf van la Fontaine. De regie is in handen van Rianne Meboer met muziek van Niek Idelenburg. De livestream wordt getoond in het kader van de Kindermuziekweek.
Première op 11 april om 16.00 uur.
Gratis livestream via de website van de Veerensmederij.  

6. The Courage to Be Disliked van de Koe
Natali Broods speelt een nieuwe tekst van Willem de Wolf (KrenzThe Marx Sisters en Desperado) over zelfzucht en welwillendheid, in regie van Peter van den Eede. De makers beloven op hun website alle registers open te trekken, met een documentaire over een toneelstuk dat over het maken van een documentaire gaat. ‘Verwacht je niet aan een doorsnee live stream, maar bereid je voor op een gloednieuw genre: de scripted reality one woman live stream making of show.’
14 april om 20.30 uur.
Kaartjes (€ 10,00) via de website van Frascati.

7. Vitamine T: de noodzaak van theater van TAQA Theater De Vest
Acteur David Lucieer leest teksten over de noodzaak en kracht van theater, ook in coronatijd. De teksten zijn geschreven door onder anderen wetenschapsjournalist Mark Mieras, filosoof Frank Meester en gedragsbioloog Patrick van Veen. De verhalen waren oorspronkelijke bedoeld voor De mobiele spreekstalmeester; een coronaproof contextprogramma waarbij voorafgaand aan een aantal voorstellingen een spreekstalmeester in een overdekte rode mobiel rondrijdt in de foyer. Omdat de act momenteel niet mogelijk is, wil TAQA Theater De Vest de teksten graag delen in een audiorubriek.
Playlist op YouTube.

Foto: De Vos, de Raaf en het Meisje van de Muzieksmederij en Holland Opera, Ben van Duin