In opdracht van Theater Na de Dam schrijft Arnon Grunberg een nieuwe toneeltekst. Verscheidene stadsgezelschappen zullen zijn stuk op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Grunberg nam de opdracht aan omdat hij ‘herdenken net als democratie een theatrale aangelegenheid’ vindt.

Arnon Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar geraakt is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen goed behandeld is. Zijn vader zat op talrijke adressen ondergedoken.

Grunberg debuteerde in 1994 met ‘Blauwe maandagen’. Andere bekende werken zijn ‘Fantoompijn’ (2000) en ‘De asielzoeker’ (2003). Voor ‘Tirza’ (2006) ontving hij zowel de Gouden Uil als de Libris Literatuurprijs. Met ‘De man zonder ziekte’ was hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuurprijs en De Gouden Boekenuil. Grunbergs werk is inmiddels in zesentwintig talen vertaald. Sinds 2009 schrijft hij dagelijks ‘De Voetnoot’ in de Volkskrant.

Tijdens Theater Na de Dam zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om de Nationale Dodenherdenking van extra betekenis te voorzien. Vorig jaar speelden op de avond van 4 mei meer dan tachtig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hadden op de Tweede Wereldoorlog.

Voor de editie van 2018 hebben Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Theater Utrecht, Tryater en Theater Rotterdam toegezegd de nieuwe tekst van Grunberg te gaan presenteren.