Judith Herzberg schrijft voor Theater na de Dam in samenwerking met de Theatertroep een nieuwe toneeltekst. Deze tekst wordt een vervolg op de beroemde trilogie Leedvermaak (1982) / Rijgdraad (1995) / Simon (2002). Op 4 mei om 21.00 uur wordt het stuk door heel Nederland uitgevoerd door grote plaatselijke gezelschappen zoals Toneelgroep Amsterdam, het Nationale Toneel, Toneelgroep Maastricht en Tryater.

Herzberg, inmiddels 81, zat tijdens de oorlog zelf ondergedoken en gebruikt dit vaak als thematiek in haar gedichten en toneelteksten, waarvoor zij veel prijzen op haar naam heeft staan. Sinds kort werkt zij samen met het jonge gezelschap Theatertroep, met wie ze recentelijk de voorstelling Hoe echt is echt echt maakte.

Theater na de Dam is een initiatief van theatermakers Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, die Dodenherdenking minder abstract wilden maken zodat de herinnering ook voor de nieuwe generaties in leven blijft. Dit jaar schrijft behalve Herzberg ook het Vlaams-Nederlandse collectief BOG speciaal voor Theater na de Dam de voorstelling DAM – een oefening in niet-vergeten.

Foto: Judith Herzberg