Tom Lanoye schrijft toneeltekst voor Theater Na de Dam


6 februari 2019

In opdracht van herdenkingsmanifestatie Theater Na de Dam schrijft de Belgische auteur Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zullen de grote stadsgezelschappen zijn tekst tegelijkertijd voorlezen.

Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Zijn grote Shakespeare-bewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

De nieuwe tekst van Tom Lanoye, getiteld Verloren vader, gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

In het kader van Theater Na de Dam spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag.

De organisatoren geven daarbij elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Eerdere schrijvers waren onder andere Rik van den Bos, Rebekka de Wit en Arnon Grunberg.

Internationaal Theater Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, Theatergroep Suburbia, Toneelschuur, Het Zuidelijk Toneel en Theater Rotterdam doen op 4 mei mee.

Foto: Arthur Los

1 Reactie op "Tom Lanoye schrijft toneeltekst voor Theater Na de Dam"

  1. Dylan schreef:

    Met alle respect: Tom Lanoye kennen we nu inmiddels toch wel? Het is goed dat we de tweede wereldoorlog op deze manier herdenken. Maar is het niet interessant om dat een keer, ter afwisseling, vanuit een ander perspectief te doen? Ik ben bijvoorbeeld benieuwd naar hoe iemand als Kader Abdolah of Abdelkader Benali, of een andere schrijver met een plurale achtergrond zich verhoudt tot de tweede wereldoorlog..

Reageer

Uw E-mail adres zal niet gepubliceerd worden.