In opdracht van herdenkingsmanifestatie Theater Na de Dam schrijft de Belgische auteur Tom Lanoye een nieuwe toneeltekst. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei zullen de grote stadsgezelschappen zijn tekst tegelijkertijd voorlezen.

Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Zijn grote Shakespeare-bewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

De nieuwe tekst van Tom Lanoye, getiteld Verloren vader, gaat over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

In het kader van Theater Na de Dam spelen op 4 mei om 21.00 uur in het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag.

De organisatoren geven daarbij elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Eerdere schrijvers waren onder andere Rik van den Bos, Rebekka de Wit en Arnon Grunberg.

Internationaal Theater Amsterdam, Noord Nederlands Toneel, Het Nationale Theater, Toneelgroep Oostpool, Tryater, Theatergroep Suburbia, Toneelschuur, Het Zuidelijk Toneel en Theater Rotterdam doen op 4 mei mee.

Foto: Arthur Los