Nederland heeft zijn eigen familie Von Trapp: de Nederlandse Franssen. Eén kind uit het uitgestrekte doktersgezin (tien meiden, vier jongens) uit Eindhoven werd later bekend als acteur: Porgy Franssen. Met zijn broer Hein en zijn zus Olga staat hij op De Parade in The Sound of Mucus. Want de bijna gelijknamige musical was natuurlijk een hit thuis. Zoals in veel huisgezinnen.

In veel televisiekijkende families zal het een kersthobby geweest zijn. Als je dan toch voor de zevenentwintigste keer naar The Sound of Music moest kijken, dan kon je ten minste proberen een vertaling te maken van ‘Do-re-mi’ die leuker was dan het suffe ‘Doos waarop je ’n deksel doet’. Bij ons werd het ‘Dodo, uitgestorven dier. Reet zit onderaan je rug.’ De Franssens hielden het bij ‘Do, denk maar aan domino. Ree, een hertje in het bos.’ Want ze waren stevig katholiek en moeder Carla Franssen-Heijmans was behalve een kloeke zangpedagoge ook niet mals als het om de moraal ging. Maar Maria was stiekem ‘a pain in the ass, een gezwelletje zo extreem’.

Hein is de gezellige oom die geen halve gelegenheid nodig heeft om zijn accordeon te pakken en een pakkend deuntje ten beste te geven. In de voorstelling barst hij elk onbewaakt moment uit in ‘Hoog op de berg zong de geitenhoeder lee joedelee joedelee hiehoe’. Porgy vindt het maar niks, die oubollige musicalmeuk. Hij wil het liever hebben over de valse romantiek van een grote muzikale familie. Eigenlijk was er met zoveel kinderen altijd te weinig aandacht. Hij liep een keer woedend weg en kwam na drie dagen pas weer thuis. Zijn moeder had hem niet gemist. En maar optreden, voor bejaarden en zieken, op radio en tv. Hein en Porgy wonnen een Gouden Stuiver bij Stuif ’es in. Het bewijsmateriaal is te zien op het scherm achter op het podium.

Acht van de veertien kinderen gingen naar het conservatorium. Hein is een prima pianist, Olga houdt zich meer op de achtergrond en speelt intussen uitstekend gitaar. Ze kunnen allemaal zingen. Als Porgy wil acteren, is zijn weerzin tegen de ultieme kerstfilm ineens over. Met Hein speelt hij het romantische dansje van Liesl en Rolf na. ‘Wij zijn zestig, bijna zeventig’. Lekker nostalgisch, met genoeg ruimte voor ironie, wat gemengde gevoelens en een beetje gekibbel, maar altijd in het beschaafde. En Porgy’s tweelingzus heet inderdaad Bess.