De film is ruim twintig jaar oud en inmiddels gedateerd. Het is dan ook een verdienste van vertaler Dick van den Heuvel en regisseur Mette Bouhuijs dat deze toneelbewerking daar niet heel erg onder lijdt. Deze Kramer vs. Kramer is zelfs af en toe bijzonder grappig.

Rick Engelkes speelt Ted Kramer en Pia Douwes heeft de rol van zijn vrouw die hem en zijn zevenjarig zoontje plotsklaps verlaat. Ted verliest zijn baan en maakt werk van zijn vaderrol en de opvoeding van Billy. Een jaar later komt de moeder alsnog haar zoon opeisen. Uiteindelijk zal de rechter beschikken. Dustin Hoffman en Meryl Streep maakten in 1979 een monument van dit beroemde echtscheidingsdrama.

Inmiddels zijn de tijden veranderd en is co-ouderschap eerder regel dan uitzondering. Engelkes zag echter in het karakter van Ted die louter met zijn carrière bezig is en geen oog heeft voor zijn gezinsleven een aanknopingspunt om dit verhaal te ensceneren. Engelkes is een producent met een goed gevoel voor wat mensen willen en brengt musicals als Dik Trom, Kruimeltje en voorstellingen als De bonbonfabriek met Jon van Eerd. Zelf speelt hij in verhalen die hem persoonlijk intrigeren, zoals in Bedrog van Pinter dat hij ook produceerde.

Voor deze Kramer vs. Kramer omringde hij zich met een sterk creatief team met Mette Bouhuijs als regisseur en medespelers als Pia Douwes en Kees Boot. Het acteren blijft echter in de meeste gevallen te vlak. Met regelmaat voelen de emoties aan als bordkarton. Alleen Margreet Boersbroek als buurvrouw Roos wordt een mens van vlees en bloed. Kees Boot is de rauwdouwer die hij meestal speelt.

Het toneelbeeld van Paul Gallis met  een grote trappartij met bewegend dak erboven en het fraaie licht van Reinier Tweebeke is zeer functioneel. De voorstelling is door de humoristische bewerking en de inventieve regie met soepele scènewisselingen wel innemend, maar raakt je niet.

(foto: Joris van Bennekom)