Recensie

De kleine cowboy (4+)
Het Laagland
★★★☆☆ Jeugdtheater
1 oktober 2017 - Schouwburg De Domijnen, Sittard - Speellijst
Western-avonturen ook voor een kleine cowboy
Door gepubliceerd 2 oktober 2017

Nachtelijke dieren, galopperende paarden, stoomtreinen, countrymuziek, vechtpartijen en saloongeroezemoes. De kleine cowboy wordt gespeeld door twee volwassen mannen die zelf alle geluiden kunnen maken voor een geloofwaardig cowboyverhaal. 

Terwijl de ene speler in een hoek van het toneel allerlei handige geluidsapparatuur en hulpsnufjes bedient, verbeeldt de andere midden op het toneel het verhaal. Zijn rekwisieten zijn minder sophisticated. Een lamp wordt omhoog gehesen als zon. Of als maan. Er staan een paar inklapbare schragen die zowel een koe, paard of tent kunnen voorstellen.

Ook het verhaal blijft eenvoudig. Om de beurt zijn de mannen cowboy Boy, een gewone kleine jongen die zijn koeienknuffel kwijt is en die gaat zoeken doorheen het hele Wilde Westen. De zoektocht leidt langs de bekende plekken uit de western-verhalen, in scenes die vloeiend in elkaar overlopen. Eerder leuk dan spannend is het knokken in de saloon, waar Boy uiteindelijk niet te bang is om er op zoek te gaan naar zijn knuffel. De enorme vechtpartij waarin zijn bezoek eindigt, wordt de kop ingedrukt door de sheriff. Acteur Gijs Nollen laat daarbij een staaltje crisisbeheersing zien dat erg op die van de huidige Amerikaanse president lijkt.

Het leukste aan de voorstelling is hoe het vormgegeven wordt: poedersuiker in de lucht moet de stoom van de locomotief voorstellen. Bij het galopperen hoor je de hoeven, de klappende zweep en het snuiven van het paard. Daar is veel werk van gemaakt. En er worden leuke grapjes mee uitgehaald: geluidseffecten worden te laat of net te vroeg ingezet. Daarnaast zijn er nog echte toneelstukjes. Folmer Overdiep is hartverwarmend als cactus die zijn naar de hemel gerichte takken gebruikt als antenne en probeert een goeie radiozender te ontvangen. Als er dan een sentimenteel liedje te horen is, barst bij in tranen uit. Grote stekels, maar een klein hartje.

Het thema ruwe bolster, blanke pit lijkt ook de leidraad van het concept en de regie van Lennart Monaster. Die buitenkant is avontuurlijk: bijna van dorst omkomen in de woestijn, schuilen in een tentje tijdens een enorme regenbui, boven op een rijdende trein lopen. Maar cowboy Boy doet nergens stoer. Nooit doet hij zich niet moediger voor dan hij is. Hij blijft zichzelf. En maakt toch allerlei avonturen mee.

Foto: Het laagland

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

regie: Lennart Monaster / Celine Daemen
muziek: Joris Erwich
dramaturgie: Ludo Costongs
kostuums: Liesje Knobel
decor: Douwe Hibma
licht: Sander Salden
geluid: Joris Erwich
techniek: Roger Foxius
uitvoerende: Gijs Nollen / Folmer Overdiep

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Het Parool
★★★☆☆
'Voor toneelspelen is weinig meer nodig dan wat eenvoudige attributen en een hoop verbeelding, lijkt de boodschap. Dat regisseur Lennart Monaster ook nog een ander verhaal wil vertellen, een over een onveilige wereld waarin schieten voor praten gaat en de hardst schreeuwende cowboys het voor het zeggen hebben, komt niet helemaal uit de verf.' Joukje Akveld

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , ,

  • Elders

    [cf "quote1_krant"]
    ★★★☆☆
    [cf "quote1_dequote"] [cf "quote1_auteur"]