Het schaap puft mee met de muziek of kauwt gelaten op papier. In de nieuwe familievoorstelling van het Friese Tryater, It geheim fan ‘e kânselier, speelt Arnold Dijkstra een schaap dat huiverend zijn vriendje Keimpe (Raymond Muller) volgt. De twaalfjarige Keimpe stort zich vol overgave in het avontuur, terwijl dat helemaal niet mag. De kanselier (Jan Arendz) verbiedt alles wat gevaarlijk is, inclusief kermis en avontuur. Hij wil zijn volk beschermen tegen pijn. Voor zijn eigen bestwil. Toch spartelen zijn onderdanen tegen.

Vliegt er in It geheim fan ‘e kânselier geen koddig spookje voorbij, dan laat iemand zich wel in de loop van een kanon glijden of verandert een agent opeens in een hond. Regisseur Bram de Goeij, die samen met Peter Sijbenga ook het script van de voorstelling schreef, houdt de vaart er in. Razendsnel bladert hij door zijn zelf gecreëerde stripboek.

Heldere kleuren en cartooneske geluiden brengen het verhaal tot leven. Als Keimpe zijn dolk trekt, klinkt een metalig ‘ping’ en dan het geluid van het lemmet dat door de lucht zeilt. Tot slot: het getril van een mes dat in hout blijft steken. Raak. De geluiden zijn aangezet, net als het beeld. De Goeij geeft zijn personages vorm, even secuur als een striptekenaar zijn helden omlijnt. Deze precisie kenmerkt de voorstelling: hoewel het soms een gezellige chaos lijkt, blijven de lijnen strak. Elke beweging en elk geluid bevindt zich exact op de juiste plaats. Ook in de momenten van rust, waarop tussen de komische scènes het drama een plek krijgt.

Vallen en opvangen blijkt materie voor alle leeftijden, bewijst Tryater met It geheim fan ‘e kânselier. Het is een schitterende kindervoorstelling die ook de meer ervaren toeschouwer boeit en moeiteloos, na een doelgericht suizen van het lemmet door de lucht, zijn doel raakt.