Recensie

De Gebroeders Kist (4+)
Oorkaan/Percossa
★★★★☆ Jeugdtheater
8 januari 2017 - Muziekgebouw Eindhoven, Eindhoven - Speellijst
Trommelen met swingende choreografie
Door gepubliceerd 9 januari 2017

‘Hee! Kappen nou!’ Broers maken ruzie. Ze stoeien en bekvechten. Om niks. Uit verveling. Omdat ze altijd bij elkaar zijn. En als eentje vindt dat het moet stoppen roept hij boven het gedonderjaag uit: ‘Hee! Kappen nou!’ De mannen van Percossa geven die eeuwige onderlinge strijd èn de kameraadschap van broers heel aanstekelijk weer in percussie en spel in de voorstelling De Gebroeders Kist die ze al in 2011 maakten bij jeugdmuziekwerkplaats Oorkaan.

Gelukkig speelt de voorstelling nog steeds, want het is een groot plezier om met een zaal vol kleuters mee te leven en te swingen met het avontuur van de trommelende broers. Met regisseur Margrith Vrenegoor en een effectieve vormgeving (met een mooi videobeeld van Peter Claasen) vonden de muzikanten een verrassende manier om hun heldere verhaal aan hun jonge kijkers te vertellen. De broers zijn het geruzie zat en gaan op reis, op zoek naar het geluk. Tijdens die omzwervingen loopt alles in elkaar over; decorstuk wordt instrument, trommel wordt stem, mannen worden een trap. Zo leren de broers problemen op te lossen en worden ze stap voor stap wijzer en sterker, net zo lang tot ze sterk genoeg zijn om terug te keren.

Muzikanten Niels van Hoorn, Freek Koopmans, Janwillem van der Poll en René Spierings maken gebruik van een heel arsenaal aan percussie-instrumenten, van een grote trom tot boomwhackers (dat zijn holle plastic buizen van verschillende lengte waarmee je verschillende toonhoogtes kunt maken) en van lege flessen tot aanstekers. Die laatste worden ingezet in een visueel sterk nummer; met in elke hand een aansteker kloppen en rollen de muzikanten een ritme op de rug van hun vier manshoge houten kisten, waarbij de vonken er letterlijk vanaf spatten en je ook nog eens letters kunt zien ontstaan.

Maar de grootste troef van de voorstelling is het grote spelplezier dat de vier uitstralen en het contact dat ze voortdurend weten te maken met hun publiek. De kinderen voelen telkens dat ze mee in het complot zitten, door een blik van een van de mannen of door Jan Klaassen-achtige momenten waarbij de hele zaal tijdens een slapstick-achtervolging opspringt en (tevergeefs natuurlijk) gilt: ‘Achter je! Achter je!’. Het trommelen gaat gepaard met swingende choreografie, de lichaamstaal is energiek, de emoties worden via mimiek en muziek helder maar nooit flauw ingekleurd. Zo zit je voortdurend te kijken naar een aanstekelijk optreden dat de muzikale laag verrijkt met een laag doordacht en goed uitgevoerd spel.

Foto: Ronald Knapp

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*

LET OP: op deze recensie rust auteursrecht. Voor geheel of gedeeltelijke overname, in welke vorm dan ook, is vooraf toestemming nodig van de uitgever.

Medewerkers

Gegevens uit de Theaterencyclopedie (beta)

muziek: Toek Numan / Jacques Offenbach / John Williams / Percossa
arrangementen: Percossa
liedteksten: Margrith Vrenegoor / André Sollie
auteur: Margrith Vrenegoor / Percossa
regie: Margrith Vrenegoor
kostuums: Judith de Zwart
audiovisueel ontwerp: Peter Claassen
productie: Lieneke van Waalwijk van Doorn
licht: Tom Verheijen
uitvoerende: Har Smeets
uitvoering muziek: Percossa / Janwillem van der Poll / Niels van Hoorn / René Spierings / Eric Robillard

Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl

Elders

Nog geen andere recensies

Speellijst

De eerstvolgende drie speelbeurten van deze voorstelling:

Verwante artikelen

Tags

, , , , , , ,

  • Elders

    Nog geen andere recensies