Het gaat in het nieuwe circus niet meer om zo moeilijk mogelijke kunstjes doen, maar om de traditionele circuselementen een plaats te geven in een verhaal of een sfeer. Om het circus hangt altijd al een sfeer van anarchie, van rock ’n roll en hippies. Waar staat de Race Horse Company in dat veld? De Finse groep trad tijdens het festival Circusstad op met een voorstelling voor kinderen vanaf vier.

Een man met een apenmasker op speelt gitaar als de toeschouwers de tent binnenkomen. Als hij bananen gaat verzamelen en achter een schermpje verdwijnt, komt er aan de andere kant een als banaan verklede man te voorschijn. Ze zitten elkaar regelmatig achterna.

Aap en banaan (Sami Tammela en Ben Rogers) zijn de muzikanten van de voorstelling Around van Race Horse Company uit Finland. Ze maken leuke muziekjes bij de kunsten van Susanna Liinamaa en Kalle Lehto, die de circuselementen verzorgen. Hij is een sympathieke spreekstalmeester, jongleur en acrobaat, zij is een elegante turnster die goed overweg kan met hoepels en zeepbellen.

Around is een beetje van van alles; Race Horse Company denkt waarschijnlijk dat kinderen vanaf 4 jaar oud zich razendsnel vervelen. De korte acts zijn voorbij voor je er erg in hebt. Er komen stokpaardjes tevoorschijn – de groep heeft zijn naam niet voor niks – een soort van degen geslikt en een quasi slang bezworen met een panfluit. Lehto jongleert met kegels, ballen en ringen. Liinamaa blaast bellen vanuit haar hand en laat hoepels draaien om vele lichaamsdelen. Haar grote bellen gebruikt hij, inmiddels uitgedost in ouderwets badpak, als zwembadje. De belichting had publieksvriendelijker gemogen – we keken nu vaak tegen een spot in. En af en toe rennen aap en banaan achter elkaar aan. Waarom is niet duidelijk.

Around heeft een goede sfeer en prettige muziek, maar de Finnen hadden best meer werk kunnen maken van het verhaal. Het is een vriendelijke, fragmentarische voorstelling die weinig om het lijf heeft, maar kinderen wel een prettig driekwartiertje bezorgt.