De Akademie van Kunsten, die vorig jaar van start ging, krijgt er zestien nieuwe leden bij. Ze zijn afkomstig uit de wereld van theater, dans, muziek, design, film, beeldende kunst, mode, poëzie en architectuur.

De nieuwe leden zijn: Pierre Audi (opera- en theaterregisseur), Conny Janssen (choreograaf), Tania Kross (operazangeres), Hans van Manen (choreograaf), Jurgen Bey (ontwerper), Irma Boom (grafisch ontwerper), Michiel Borstlap (jazzmuzikant en componist), Adriaan Geuze (architect), Micha Hamel (componist, dichter, dirigent), Iris van Herpen (modeontwerper), Heddy Honigmann (documentairemaker), Hans van Houwelingen (beeldend kunstenaar), Koert van Mensvoort (kunstenaar, wetenschapper), Paula van der Oest (filmregisseur, scenarioschrijver), Wendelien van Oldenborgh (beeldend kunstenaar) en Anne Vegter (Dichter des Vaderlands).

De Akademie van Kunsten telt nu 35 leden, uit de hele breedte van de kunstsector. Ze heeft zichzelf twee doelen gesteld: het vertolken van de stem van de kunsten in de Nederlandse samenleving, inclusief de politiek, en het bevorderen van de interactie tussen kunst en wetenschap.

Het belangrijkste criterium bij de keuze van leden is hun artistieke prestatie. Bij de selectie heeft een commissie, bestaande uit leden van de Akademie aangevuld met externe deskundigen, ook rekening gehouden met spreiding over disciplines, leeftijd en man-vrouwverhouding.

De nominatieprocedure stond dit jaar open voor iedereen. Vanaf mei 2015 zal de nominatieprocedure voor de volgende vijftien leden van start gaan. De feestelijke installatie van de nieuwe leden is op woensdag 1 april a.s. in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Aanmelden kan via dit online aanmeldformulier.

Foto: Conny Janssen