Gijs Scholten van Aschat wordt op 1 september de nieuwe voorzitter van de Akademie van Kunsten. De acteur was tot nog toe vicevoorzitter. Hij volgt Barbara Visser op, die zich meer gaat richten op haar beeldende kunst. 

Gijs Scholten van Aschat (1959) speelde onder andere bij het Nationale Toneel, Orkater, Het Toneel Speelt en ZT Hollandia. In 2010 trad hij toe tot het vaste ensemble van Toneelgroep Amsterdam.

Als voorzitter van de Akademie van Kunsten hoopt hij onder meer de relatie tussen kunst en politiek te verbeteren. Hij zal zich vooral richten op het thema ‘publiek domein’. Eerder zette Scholten van Aschat zich al in voor het belang van kunst in het basis- en voortgezet onderwijs. Tijdens het Paradisodebat op 27 augustus sprak de acteur over de kracht van het ensemble versus de individualisering.

De Akademie van Kunsten is opgericht in 2014 en telt momenteel 50 leden uit de hele breedte van de kunsten. De Akademie voert en leidt debatten  over de waarde van kunst in de samenleving en over de relatie tussen kunst en wetenschap. Ze is een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.