Zakelijk directeur Jola Klarenbeek neemt eind dit jaar afscheid van theater en productiehuis Frascati in Amsterdam. Vanaf de fusie tussen Gasthuis en Frascati in 2008 was Klarenbeek verantwoordelijk voor de zakelijke koers.

Klarenbeek stond al snel voor een grote uitdaging bij Frascati Producties, dat tot tweemaal toe in – en daarna weer uit – de BIS werd gezet. Samen met artistiek directeur Mark Timmer vocht ze voor de positie van het productiehuis en loodste het steeds opnieuw door woelige wateren.

Daarnaast zette Klarenberg zich de afgelopen jaren sterk in voor een facelift en de verduurzaming van de Frascati-gebouwen en – als voorzitter van de BIZ Nes – voor de herinrichting van de hele theaterstraat. Ook was ze betrokken bij meerdere beleidsmatige initiatieven voor de sector als geheel, zoals de Podiumpas.

Klarenbeek laat weten het moeilijk te vinden om afscheid te nemen. ‘Het stemt mij droevig.’ Maar tegelijk vindt ze het een mooi moment om het stokje over te dragen aan een nieuwe generatie. ‘Dit is het moment waarop het kan; Frascati heeft mij niet meer nodig, het huis is zó solide dat zelfs een BIS-weigering geen blijvend letsel veroorzaakt. Het is tijd voor een kersverse zakelijk directeur, die wederom met lef en indien nodig tegen de stroom in mede richting geeft aan dit betekenisvolle en relevante theaterhuis.’

In december neemt Klarenbeek afscheid. Haar opvolger is nog niet bekend.

Foto: Yorinde Yulan