Tjeerd Gerritsen (1983) heeft op 14 april de Wim Sonneveldprijs 2015 gewonnen, de prijs voor het beste cabarettalent, én de publieksprijs. De finale vond plaats in de Wim Sonneveldzaal van het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Gerritsen, die in 2007 afstudeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, steeg volgens de jury ‘boven zichzelf uit’. ‘Alles viel op zijn plek. Zijn taalgebruik is krachtig en intelligent. Hij is een vakkundig muzikant en tekstschrijver. We hebben genoten van zijn onderkoeldheid’, aldus het juryrapport. ‘Tjeerd is een man met een kleine tic, een man die zijn ongemak op een geestige manier in een kleinkunstprogramma heeft verwerkt.’

De Wim Sonneveldprijs bestaat uit een bronzen beeld van de oervader van het Nederlandse cabaret, gemaakt door Jannus Limperg. De jury bestond dit jaar uit journalist en theaterrecensent Ruud Buurman (voorzitter), actrice en regisseur Ria Marks, regisseur en bouwcoördinator Pieter van Empelen, directeur van het Ro Theater Erik Pals en cabaretière Anne van Rijn.

Marjolein de Graaff eindigde in de finale als tweede, Elke Vierveijzer werd derde. De drie finalisten zijn half mei te zien in het Amsterdamse Theater Bellevue en gaan vanaf september op tournee door het land.

De Wim Sonneveldprijs is onderdeel van het Amsterdams Kleinkunst Festival en richt zich op nieuw cabaret- en kleinkunsttalent. Eerdere finalisten waren onder anderen Claudia de Breij, Pieter Derks, Richard Groenendijk en Van der Laan en Woe.

Foto: Sanne Rosbag