Het TheaterTekstTalent Stipendium van dit jaar gaat naar Marc Wortel en Tjeerd Posthuma. De schrijvers krijgen allebei een bedrag van 12.500 euro om hun plan uit te werken tot een nieuwe theatertekst én 22.500 euro voor de uitvoering ervan. 

Marc Wortel (1982) studeerde in 2010 af als Schauspielregisseur aan de Hochschule für Schauspielkunst ‘Ernst Busch’ Berlin en heeft onder andere de teksten ‘De Witte Vloed’ en ‘Dood in de Zieke Kamer’ (geselecteerd voor het Festival International du Théatre Universitaire de Casablanca) geschreven. Wortel schreef een plan voor de tekst ‘The Pathetic Surrender of Babies’. Volgens de jury is die tekst wetten doorbrekend. ‘De wijze waarop Wortel regels omzeilt en een nieuwe speelstijl onderzoekt is verrassend en getuigt van grote ambitie. Zijn scènes geven een andere kijk op toneelschrijfkunst en geven een geheel nieuwe ervaring van wat theater kan zijn.’

Tjeerd Posthuma (1991) rondde in 2015 de master Dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam af. Hij schreef onder meer de teksten ‘De Witte Kamer’ voor Theater Sonnevanck/Toneelgroep Oostpool, ‘Lurk moar’ voor Frascati/ITA en ‘en er is niemand’ voor Theater Rotterdam. Naast toneel schrijft hij ook proza en voor televisie en film. Posthuma belicht met zijn plan voor de tekst ‘Zelfverdediging voor jongens’ de complexiteit en de gevolgen van #MeToo-betuigingen. Hij maakt in de tekst taboe op slachtofferschap bij mannen bespreekbaar en opent het gesprek over wat daderschap en slachtofferschap inhoudt. De jury noemt de tekst van Posthuma urgent. ‘De thematiek is mooi vormgegeven, goed doordacht en fijn in elkaar gezet. De gebruikte vertelvormen zijn interessant, innovatief en vindingrijk.’ Posthuma wordt eveneens geprezen om de heldere structuur en minutieuze personagebeschrijvingen, ‘waardoor het stuk klopt en dramaturgisch sterk in elkaar zit’.

Het TheaterTekstTalent Stipendium is een initiatief van Fonds de Versterking en het Prins Bernard Cultuurfonds met als doel schrijvers van nieuwe theaterteksten te ondersteunen en een kwaliteitsimpuls aan de hedendaagse Nederlandse theatersector te geven. Ze kennen het Stipendium dit jaar niet aan één, maar aan twee kandidaten toe, vanwege de hoge kwaliteit van beide toneelschrijvers en vanwege de roerige tijd waarin we ons bevinden en de daarom noodzakelijke extra steun voor onafhankelijke cultuurmakers. De jury bestond uit Sophie Kassies (toneelschrijver), Eran Ben-Michaël (theatermaker) , Martine Manten (dramaturg), Joachim Fleury (initiator TheaterTekstTalent) en Myra Groenink (adviseur theater Prins Bernhard Cultuurfonds). De uitreiking vindt plaats op 31 januari 2021 in Theater Bellevue in Amsterdam.

Foto: links Tjeerd Posthuma (Rosa Hofgärtner) en rechts Marc Wortel (Mies Rogmans)