Peter van Rooijen heeft de Wim Sonneveldprijs 2012 gewonnen. De finale van de vijfentwintigste editie van het Concours om de Wim Sonneveldprijs vond afgelopen zaterdag plaats tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival, in het DeLaMar theater. Drie acts bereikten de finale: behalve Van Rooijen waren Sijmen de Jong en Eva Crutzen genomineerd. De Wim Sonneveldprijs wordt sinds 1988 uitgereikt aan jong kleinkunsttalent.

Juryvoorzitter Hijlco Span overhandigde de prijs aan Van Rooijen en zijn begeleidend muzikant Wilko Sterke voor hun programma Team Peter. De jury noemde de voorstelling ‘briljant bedacht’. Team Peter is, zo vermeldt het juryrapport, een programma dat ‘intellect weet te koppelen aan luchtigheid, diepgang aan absurditeit. […] Daarbij weten de makers je als publiek te ontregelen, spelen ze een spel met je verwachtingen.’ De Jong won de tweede prijs.

De toeschouwers bleken lijnrecht tegenover de jury te staan. De publieksprijs, die werd uitgereikt door presentator Richard Groenendijk, ging naar Eva Crutzen.

De finalisten staan van 8 t/m 12 mei in Theater Bellevue en toeren daarna door Nederland. De Wim Sonneveldprijs werd eerder gewonnen door onder andere De Vliegende Panters (1995), Rooyackers, Kamps & Kamps (1998) en Droog Brood (2000).