Het Concours om de Wim Sonneveldprijs 2013 is gewonnen door het duo Yentl en De Boer. Ze kregen zowel de jury- als de publieksprijs voor hun programma De mens tijdens de finale op 22 april in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De kleinkunstprijs wordt jaarlijks uitgereikt op het Amsterdams Kleinkunst Festival en bestaat uit een bronzen beeldje van Wim Sonneveld gemaakt door Jannus Limperg.

Yentl Schieman (1986) en Christine de Boer (1983) kennen elkaar van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. De jury, bestaande uit Ruud Buurman (voorzitter), Ria Marks, Pieter van Empelen, Rieneke van Nunen, Anne van Rijn en Frank Noorland, prijst in haar rapport de groei die de cabaretières van de eerste rondes tot aan de finale hebben doorgemaakt. Uit het rapport: ‘Wat Yentl en De Boer doen kunnen ze heel goed. Ze experimenteren, zijn niet bang dat er iets mislukt. Muzikaal waren ze deze avond uniek.’

De andere twee finalisten waren solisten José Schuringa en Cortijn Tonkes. De drie finalisten zijn van 7 tot en met 11 mei te zien in Theater Bellevue in Amsterdam en treden vanaf september op door het land met een Finalistentournee.

Tijdens de finale op 22 april werd tevens De Waardering 2013 uitgereikt aan journalist en cabaretrecensent Henk van Gelder voor zijn werk achter de schermen van de Nederlandse kleinkunst.

Foto: Astrid Verhoef